Foto: Urban CIty // B.P. // ilustracija

Komisija za planove Požarevca  je na sednici održanoj 17-18. novembra 2021. godine razmatrala i potvrdila urbanistički projekat sa elementima parcelacije za uređenje i izgradnju dečijeg igrališta u Didinom naselju u Kostolcu.

Urbanistički projekat je pripremljen u okviru projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“, koji  finansira Evropska unija, a kofinansira Vlada Republike Srbije. U cilju šireg uključivanja javnosti, urbanistički projekat bio je u prethodnom periodu na javnom izlaganju, na kome su zainteresovane strane mogle da iznesu predloge za unapređenje predloženog rešenja. Za potrebe izrade urbanističkog projekta u prethodnom periodu je izrađen je i potvrđen Projekat parcealcije k.p. 1824 KO Kostolac.

Požarevac preduzima brojne inicijative koje usmerava na unapređenje uslova života Romkinja i Roma, što je jasno prikazano i u Lokalnom akcionom planu za socijalno uključivanje Roma i Romkinja. Plan je donesen za period 2021-23. godina i njime su opredeljena sredstva u iznosu od gotovo 180 miliona dinara za podršku romskoj populaciji u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja. Plan predviđa i proširenje i unapređenje usluga iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite kao i poboljšanje uslova stanovanja pripadnika romske nacionalne manjine.

Prema podacima iz poslednjeg popisa stanovništva ukupan broj Roma na teritoriji samog grada Požarevca je 1.209 ili 1,96%, a na teritoriji gradske opštine Kostolac 2.659 stanovnika odnosno 19,50%. U odnosu na ukupan broj stanovnika romske populacije, najveći broj je dece od 5 do 9 godina, potom dece do 4 godine, i konačno dece od 10 do 14 godina.

Imajući u vidu veliki broj romske dece, tim eksperata pripremio je urbanistički projekat čiji je cilj da utvrdi detaljne namene i plan korišćenja kombinovanog dečijeg igrališta. Igralište treba da doprinese unapređenju uslova stanovanja i socijalnoj integraciji dece svih nacionalnih i manjinskih grupa u Didinom naselju, u kojem živi oko 1000 stanovnika, pretežno Romkinja i Roma. Urbanističko rešenje podrazumeva izgradnju višenamenskog sportskog terena, izgradnju dečijeg zabavnog parka i formiranje uređenih parkovskih površina opremljenih klupama i javnom rasvetom.

Cilj projekta „EU podrška unapređenju uslova života Roma“ je održivo unapređenje socijalne inkluzije Romkinja i Roma kroz dalje ulaganje u održive oblike stanovanja, veću dostupnost obrazovnog sistema romskoj deci i jačanje nacionalnih mehanizama inkluzije Romkinja i Roma na lokalnom nivou. Korisnici projekta su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, lokalne samouprave i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje projekata iz sredstava EU.


Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “EVROPSKI POŽAREVAC ZA NAŠU DECU 2021”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI