Razvojni program EU PRO održaće u utorak 30. oktobra 2018. godine u 11 časova u Kučevu, u hotelu Rudnik (Svetog Save 96), a 31. oktobra u 11 časova na Borskom jezeru, u hotelu Jezero (Borsko jezero bb)informativnu sesiju o javnom pozivu „Slažemo se“ putem koga će Evropska unija sa 400.000 evra podržati unapređenje socijalne kohezije u 32 programske lokalne samouprave[1] koje su po Zakonu o lokalnoj samoupravi nacionalno mešovite.[2]

Cilj informativne sesije je da se organizacije civilnog društva koje su registrovane u multietničkim opštinama Braničevskog, Borskog i Zaječarskog okruga, Golupcu, Kučevu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu, Žagubici, BoruMajdanpeku, Negotinu i Boljevcu, kao i predstavnici i predstavnice ovih lokalnih samouprava upoznaju sa kriterijumima poziva i načinom prijavljivanja.

Poziv je otvoren do 5. decembra 2018. godine, a 32 lokalne samouprave i njihove institucije, kao i organizacije civilnog društva registrovane u ovim opštinama i gradovima mogu da konkurišu sa projektima koji će doprineti poboljšanju društveno-ekonomskog položaja ranjivih i marginalizovanih grupa, boljoj integraciji nacionalnih manjina i unapređenju međuetničkih odnosa.

Više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO programa: Javni poziv za dostavljanje predloga projekata za jačanje socijalne kohezije u multietničkim opštinama, dok se prijavljivanje za učešće na informativnim sesijama vrši putem mejla: biljanak@unops.org.

Aktivnosti EU PRO-a, programa  koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

KOMENTARIŠI