“Evropejci“ najbolji na 4. Festivalu „Štap i kanap“ u Velikom Gradištu

“Evropejci“ najbolji na 4. Festivalu „Štap i kanap“ u Velikom Gradištu

U subotu 22. septembra, dodelom nagrada i predstavom „Obično veče“ sa Milanom Lanetom Gutovićem, zvanično je zatvoren, četvrti po redu ŠIK festival

U subotu 22. septembra, dodelom nagrada i predstavom „Obično veče“ sa Milanom Lanetom Gutovićem, zvanično je zatvoren, četvrti po redu ŠIK festival.

Od 19 do 22. septembra, Kulturni centar je okupio veliki broj umetnika iz sveta amaterizma i ljubitelja pozorišne umetnosti. Kroz četiri dana Festivala amaterskih pozorišta „Štap i kanap“ predstavila su se amaterska pozorišta iz Boljevaca, Blaca, Prokuplja, Kragujevca i Starog sela. Na repertoaru su bili kvalitetni pozorišni komadi različite tematike.

Prvi dan festivala obeležilo je svečano otvaranje festivala. Tom prilikom, obraćanjem direktorke Kulturnog centra, Branislavke Veličković, otvoren je četvrti ŠIK festival, nakon čega je domaćin festivala – Amatersko pozorište „Žanka Stokić“ izvelo predstavu „Profesionalac“. Takmičarski program festivala otpočeo je predstavom „Kovači“ u režiji Bore Nenića koju su izveli glumci BAG Teatra iz Boljevaca.

Drugog dana festivala i takmičarskog programa, izvedena su dva pozorišna komada. Glumci Teatra 13 iz Blaca izveli su predstavu „Buba u uhu“ u režiji Zorana Cvetkovića, a nakon toga odigrana je predstava „Evropejci“ u režiji Jugoslava Jovanovića, kojom su se predstavili glumci Varoškog pozorišta „Histrion“ iz Prokuplja.

Trećeg festivalskog i poslednjeg takmičarskog dana na programu su bila dva pozorišna komada. Prva predstava bila je „Tačka “ u režiji Ilije Stepanovića, u izvođenju Pozorišta mladih „Abrašević “ iz Kragujevca. Predstava koja je zatvorila takmičarski program bila je „Kraj vikenda“ u režiji Đokice Miljkovića koju su izveli glumci Doma kulture „Vlada Marjanović“ iz Starog Sela.

Četvrti i finalni dan festivala obeležilo je svečano proglašenje i zatvaranje festivala. Sve predstave takmičarskog programa vrednovao je žiri u sastavu Zoran Krivokapić, dugogodišnji pozorišni reditelj i glumac amater Dramskog studija Doma kulture u Čačku, Mirko Jenić, glumac Amaterskog pozorišta „Žanka Stokić“ Veliko Gradište i Svjetlana Stokić, vaspitač u penziji i poštovalac pozorišne umetnosti. S obzirom na visoki kvalitet ovogodišnjih predstava, žiri je imao težak zadatak da donese odluku o najboljima i to ih je navelo na odluku da se, osim glavnih, dodele i nagrade za najbolju glavnu i sporednu žensku i mušku ulogu.

Po odluci žirija dodeljene su sledeće nagrade. Specijalna nagrada za najbolju scenografiju, pripala je predstavi „Kovači“ BAG Teatra iz Boljevaca. Predstava koja se izdvojila po scenskom izrazu je “Tačka” koju je izvelo pozorište mladih „Abrašević“ iz Kragujevca.

Kako su se na festivalu svojim glumačkim umećem i ulogama izdvojili pojedini glumci, žiri je odlučio i dodelio glavne nagrade za glumačka ostvarenja. Za najbolju glavnu žensku ulogu proglašena je Aleksandra Veljković za ulogu Ona u predstavi „Kraj vikenda“, dok je nagrada za sporednu žensku ulogu pripala Ani Pavlović za ulogu Lujze u predstavi „Kovači“. Za najbolju glavnu mušku ulogu proglašen je Milan Milošević za ulogu Petera u predstavi „Kovači“, a nagrada za nabolju sporednu mušku ulogu otišla je u ruke Saše Savića za ulogu Kamia u predstavi „Buba u uhu“.

Po oceni žirija, za trećeplasiranu predstavu kojoj je pripala simbolična nagrada – kanap, proglašena je predstava „Buba u uhu“ Teatra 13 iz Blaca. Drugo mesto na ovogodišnjem festivalu pripalo je Bag Teatru iz Boljevaca, za predstavu „Kovači“ kome je uručena simbolična nagrada – štap.

Predstava koja se u celini teatralno izdvojila od ostalih i koja je ostavila veliki utisak na publiku bila je „Evropejci“ Varoškog pozorišta „Histrion“ iz Prokuplja koja je i proglašena najboljom predstavom na ovogodišnjem festivalu. Nagradu “štap i kanap“ uručio je zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, koji je nakon dodele nagrada svojim obraćanjem zatvorio ovogodišnji festival.

Nakon protokolarnog dela programa, maestralni Milan Lane Gutović izveo je predstavu „Obično veče“. Navedena predstava je izazvala veliko interesovanje kod građana i u potpunosti opravdala očekivanja što se potvrdilo velikim smehom, ovacijama i aplauzima.

Ovogodišnji program festivala izazvao je veliko interesovanje kod publike što se i potvrdilo dobrom posetom. Opšti utisak je da je festival uspešno realizovan , a sve zahvaljujući podršci opštine Veliko Gradište i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije koji su imali sluha da prepoznaju značaj jednog ovakvog festivala u čijem je fokusu pozorišna umetnost satkana od samog amaterizma.

Festival su pomogli: STR Pasaž, STR Kiki, Kompanija Stokić, VIV produkt, UR Gonik, Dicić promet, Elektron, Grafopapir Beograd, Internistička ordinacija dr Amin, Apoteka Zdravlje, Nele komerc, Ivanović prevoz.

KOMENTARIŠI