EXIT najveći kulturni izvozni proizvod Srbije

EXIT najveći kulturni izvozni proizvod Srbije

Utisci nakon svakog izdanja Exita se sležu još mesecima, a muzički časopisi koje čita cela planeta izveštaje sa letnjih festivala objavljuju u svojim septembarskim brojevima.

Nakon što je u ovo doba prošle godine DJ Mag, jedan od dva vodeća globalna magazina iz oblasti elektronske muzike, u nesvakidašnjem izveštaju na duplerici, napisao da je “EXIT puno više od festivala” i da je “EXIT postao kultura za sebe”, ove godine sjajan izveštaj, takođe na duplerici, stiže i od direktnog rivala, magazina Mixmag!

Britanski gigant, koji ima brojna izdanja i u drugim zemljama širom sveta, osvrnuo se na važnost uloge Exita u razvoju domaće elektronske scene u izuzetno pohvalnom tekstu koji je predstavljen ni manje ni više nego na srpskoj trobojci! Mixmag ističe da je “festival iz studentskog protesta izrastao u brzorastuću festivalsku gromadu, čvrsto se pozicionirajući u Srbiji kao najveći kulturni izvozni proizvod!”

EXIT 2017 | Nina Kraviz closing set at Dance Arena:

Novinar Will Crisp piše da EXIT donosi bogat spoj različitih muzičkih žanrova, od indi roka, preko regea, sve do hevi metala, a da je jedan od ključnih pravaca oduvek bio i tehno, ističući da je ovo tradicija koja potiče još iz devedesetih godina prošlog veka i vladavine Miloševića, kada je u Beogradu začeta klupska scena, kao vid alternative nadrealnoj stvarnosti, ali i kao oblik aktivnog protesta protiv vladajućeg režima.

Sagovornici časopisa MixMag bili su predstavnici Exita, ali i dobro poznati akteri beogradske klupske scene kao što su umetnik Bogomir Doringer i naš trenutno najuspešniji internacionalni DJ Tijana T, koji su dali su svoj lični uvid u to na koji način su EXIT i domaća tehno scena promenili i osavremenili do tad izolovano srpsko društvo. Uz otvoreno pitanje da li su promene moguće uz pomoć muzike, magazin ističe da je “EXIT definitivno nešto čime bi cela zemlja trebalo da se ponosi!”

Izvorni članak u Internet izdanju OVDE.

Ovo je samo jedan u nizu izuzetno pozitivnih tekstova o Exitu o kojem otvorena priznanja kao jednom od najvećih srpskih brendova pišu svetski poznati mediji kao što su The Guardian, CNN, BBC, MTV, New York Times, The Huffington Post, The Economist i brojni drugi. Podsećamo da je prošle godine EXIT je proglašen za Najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodeće evropske turističke platforme “European Best Destinations”, a prethodnih godina proglašen je i za Najbolji evropski festival 2014. od strane Evropskih festivalskih nagrada i 2007. od strane Britanskih festivalskih nagrada.

KOMENTARIŠI