Fejsbuk ugasio više od POLA MILIJARDE lažnih profila

Fejsbuk ugasio više od POLA MILIJARDE lažnih profila

To je učinjeno u okviru velike akcije protiv skoro 1,5 milijardi profila, stranica i objava koje su prekršile njegova pravila objavljivanja i ponašanja

U prva tri meseca 2018. godine kompanija “Fejsbuk” je ugasila čak 583 miliona lažnih profila na svojoj društvenoj mreži.

To je učinjeno u okviru velike akcije protiv skoro 1,5 milijardi profila, stranica i objava koje su prekršile njegova pravila objavljivanja i ponašanja.

Kompanija je saopštila u izveštaju da je veći deo akcije bio usmeren na spam objave i lažne profile. Zato je uklonio oko 837 miliona spam objava, ugasio 583 miliona lažnih naloga, a takođe je izmenio i 2,5 miliona objava koje su sadržale govor mržnje, 1,9 miliona objava koje su sadržale terorističku propagandu, 3,4 miliona objava i stranica sa grafičkim prikazom nasilja i 21 miliona objava i stranica sa seksualnim sadržajem, prenosi Gardijan.

Međutim, u ovom izveštaju nisu navedene izmene ili uklanjanja sadržaja u posebno osetljivim kategorijama istaknutim u “Fejsbukovom” moderatosrkom vodiču, kao što su seksualna eksploatacija dece, “osvetničko objavljivanje porno snimaka”, postovi sa najavama samoubistava, verbalno maltretiranje, uznemiravanje, kršenje privatnosti i autorskih prava.

Što se tiče grafičkih prikaza seksualne eksploatacije dece, Šulc je rekao da kompanija još uvek mora da donese brojne odluke o tome kako da kategoriše različite vrste sadržaja, na primer nacrtane prikaze eksploatacije dece.

“Fejsbuk” je uspeo da ubrza moderaciju sadržaja pomoću novih softverskih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji kojima je uspeo da nađe i izmeni sadržaj, a da nije morao da čeka da individualni korisnici te sadržaje označe kao sumnjive.

Ti alati su posebno dobro radili a sadržaju kao što su lažni profili i nalozi i spamu.

Kompanija je rekla da je pomoću alata uspela da nađe i ukloni gotovo 98,5 odsto lažnih profila, na osnovu onoga šta su objavljivali i “skoro 100 odsto” spama.

Pomoću tehnologije za raspoznavanje i analizu fotografija, ovi alati su lako nalazili sadržaj sa golotinjom, ali se nisu pokazali dobro prilikom moderacije sadržaja sa govorom mržnje, jer je tada neophodno uzeti u obzir kontekst.

“Fejsbuk” nije jedina platforma koja radi na svojoj transparentnosti. Prošlog meseca je “Jutjub” objavio da je uklonio 8,3 miliona video snimaka zbog kršenja njegovih pravila u periodu između oktobra i decembra.

KOMENTARIŠI