Osnivač fondacije Igor Jurić je siguran da će parlament podržati tu inicijativu.

Narodna inicijativa održana je u više od 40 gradova u Srbiji od 23. do 29. oktobra, a broj prikupljenih potpisa višestruko je premašio 30.000, neophodnih za ulazak u skupštinsku proceduru.

“Siguran sam da ne sme da se za zažmuri na volju građana, na želju da se naša deca zaštite na bolji način, da možemo, svi roditelji, da mirnije spavamo ako nam dete možda kasni iz grada”, rekao je Jurić novinarima nakon što su potpisi predati parlamentu upakovani u kutije na kojima je pisalo “Doživotni zatvor za ubice dece”. 

On ističe da Srbija nema vremena da čeka, da je ovo krucijalni problem društva koji moraju da rešavaju stručni ljudi, da je predaja potpisa samo prvo poluvreme, te da se sada čeka da se vidi kako će reagovati poslanici.

“Siguran sam da će ovaj predlog izmena Krivičnog zakonika vrlo brzo biti u skupštinsku procedure. To očekujem”, rekao je Jurić.

Podsetio je da je fondacija 3. maja predala predlog predsednici parlamenta, te da je tada rekao da se neće čekati u nedogled, tako da je počelo sakupljanje potpisa.

Kaže i da samim tim što je predlog predat ne znači da ga Skupština mora usvojiti, ali da je on optimista da brzo biti usvojen.

Povodom kritika pojedinih pravnika na rešenje o doživotnom zatvoru, Jurić kaže da je upravo stručna javnost tu da se suoče argumenti.

“Ako pogledamo statistiku koja kaže da je od 35 zatvorenika koji su trenutno osuđeni na maksimalnu kaznu, a imaju mogućnost uslovnog otpusta i verovatno imaju veliku šansu da posle dve trećine kazne izađu iz zatvora, to nas sve opominje da moramo nešto da radimo”, rekao je Jurić.

Naveo je i da su u 90 odsto slučajeva ti ljudi povratnici, te ističe da u velikom broju evropskih zemalja postoji doživotna kazna.

“Zašto mi da mislimo da su naša deca bezbednija od druge dece i zašto mi da manje vrednujemo našu decu? Ukoliko su druge zemlje uvidele da takva kazna mora da postoji u današnje vreme, to je upravo razlog da tako nešto zaživi kod nas”, kaže Jurić.

Naveo je da se incijativa fondacije bazirala na decu i nemoćne žene, između ostalog trudnice, te da naravno postoje i drugi zločini koji treba da se kažnjavaju doživotnom kaznom.

“To je nešto što ostavljamo Ministarstvu pravde. Mi niti imamo dovoljno kapaciteta da bismo obuhvatili sve kazne i zločine koje bi trebalo da se kazne doživotnom kaznom, tu je Ministarstvo pravde, neka doradi zakon”, kaže Jurić.

KOMENTARIŠI