Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je, uoči početka rasprave o setu zakona u oblasti rudarstva i energetike u parlamentu 15. aprila, da je ovo godina velikih promena i da će se narednih decenija gasiti termoelektrane u Srbiji.

Mihajlović je gostujući u „Uranku” na TV K1 rekla da se u oblasti zaštite životne sredine ne radi samo o promeni svesti građana već i o promeni investicionog plana koji treba da bude zasnovan na proizvodnji električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora, prenosi Tanjug.

„Moramo da napravimo plan kako ćemo narednih decenija da gasimo termoelektrane. Ljudi moraju da budu svesni da neće biti termoelektrana za nekih dvadesetak ili 30 godina, ali ćemo sve proizvoditi, struju i toplotnu energiju iz obnovljivih izvora – znači hidroelketrana, gasne i solarne elektrana, zatim elektrane na energiju vetra, biomasu i slično, jer više nemamo novca da plaćamo te emisije”, napomenula je Mihajlović.

Kada je reč o malim hidroelektranama, ministarka kaže da će biti zabranjena njihova izgradnja u zaštićenim područjima.

To znači, objašnjava, da neće moći da se grade u svim nacionalnim parkovima, kao i na područjima prvog, drugog ili trećeg stepena zaštite, što je veliki deo Srbije.

Na pitanje šta će biti sa MHE koje su već izgrađene, Mihajlović navodi da tu postoje dve mogućnosti, da rade još u periodu za koji imaju ugovor, što znači još nekoliko godina ili da ih država zatvara pre toga uz tužbe.

„Nije veliki broj MHE koje su već napravljene”, napomenula je Mihajlović.

1 KOMENTAR

  1. Koga vi zajebavate pa sto gradite dva nova bloka u drmnu ako ce za 20 godina da ih gasite od cega ce struju da dobijamo od obnovljivih nije dovoljno i nece biti nikad a potrebe su sve vece i vece .

KOMENTARIŠI