Gašić izneo detalje ubistva Danke Ilić

Gašić izneo detalje ubistva Danke Ilić

Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je na konferenciji za novinare da su osumnjičeni do detalja opisali zločin, ali i da telo dvogodišnje devojčice još nije pronađeno.

Kako je naveo, imaju saznanja da se jedan od osumnjičenih vratio 28. marta na deponiju na kojoj su ostavili telo devojčice i da ga je prebacio na drugu lokaciju.

Pripadnici MUP-a su nakon opsežne akcije uhapsili su S. J. i D. D zaposleni u JKP “Vodovod” Bor osumnjične da su autobmobilom udaruili u ibili Danku i telo bacili u deponiju, rekao je Gašić.

Zločin su priznali i određeno im je zadržavalje do 48 časova.

Prema svim informacijama Gašić je izneo retrospektivu događaja.

Potraga za devojčicom Dankom Ilić je tragično zaršena. Zločin je potresao celu Srbiju, rekao je ministar Bratislav Gašić u obraćanju javnosti.

“Majka Ivana Ilić je u 13.10 došla sa decom iz Bora. Ona se igrala sa decom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13 i 59”, rekao je ministar Bratislav Gašić.

U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me, podseća ministar Gašić.

Istakao je da su do detalja pratili kretanje majke, i svih mogućih lica koja su prolazila istom trasom.

“Proveravali i kada je nastala fotografija. To su nam bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je dete bilo van vidokruga majke. Način funkcionisanja sistema ‘Pronađi me’ je objašnjen više puta, i zašto nije aktiviran odmah. Mi smo prošle godine imali preko 600 prijava nestanaka, i uglavnom decu nađu za nekoliko sati”, objasnio je Gašić.

Navei je da je Danka izašla iz dvorišta i da se kretala asfaltom.

“Majka je oko 13.50 videla beli auto i muško lice pored vozila fijat panda, u kom su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provere šahtu. Njihovo kretanje je zabeleženo na kameri”, rekao je ministar policije.

Istakao je da je kasnije zabeleženo da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13.50.

“Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko dva i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i devojčicu udarili nekih 30-40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je telo devojčice prebacio na zadnje sedište preko alata. Dogovorili su se da telo devojčice bace”, rekao je Gašić.

Ministar Gašić je rekao da su se osumnjičeni, nakon što su udarili devojčicu, tokom vožnje dogovorili da telo bace.

“Dok su vozili u 13.57 zaustavio ih je otac devojčice, koji je bio u automobilu i pitao da li su videli devojčicu, odgvorili su negativno“, rekao je Gašić.

Oni su Starobanjskim putem, po dolasku na deponuju, bacili dete na bedem sa gomilom smeća, a drugi je pazio da neko ne naiđe.

Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili tamo vozilo.

Gašić je rekao da o monstruoznosti svedoči i to da je na poziv direktora, D. D. otišao da traži devojčicu u Banjskom polju, svestan da ju je usmrtio.

“Tog dana na teritoriju Banjskog polja ušlo je 17 vozila, a samo su dva izašla iz Banjskog polja, do dolaska policije i zaprečavanja puteva. To je bitno zato što je bilo simptomatično da 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu”, rekao je Gašić.

Ministar policije izjavio je saučešće porodici preminule devojčice i zahvalio pripadnicima policije.

Istakao je da je kompletan teren pretraživan više puta od strane svih mogućih službi i sredstava.

“Svaku kuću u Banjskom polju su naši operativci obišli, svaki podrum, šahtu i zamrzivač pogledali”, rekao je Gašić.

Istraga je, kaže, išla u tri pravca.

“Nismo mogli da isključimo otmicu, da je dete neko, kao što je to bilo na kraju udareno kolima, i treća mogućnost da je dete živo. Više puta smo pričali sa majkom. Da li nam je bilo čudno što je posle tri godine došla u dvorište u kom je bilo dosta stakla i gvožđa, pa jeste. Ali smo morali dobiti sve informacije za potrebe istrage”, rekao je ministar Gašić.

Ukazao je da je više od 40 pripadnika UKP-a bilo na terenu danima, a da su ljudi iz tehnike i poligrafisti spavali po dva sata da bi ispunili sve što se od njih traži.

“Radi se o 46.000 logova, takozvanih, telefonskih brojeva. Toliko je bilo promena na baznim stanicama, uvezati, pregledati, da vidimo da li je neko majku pratio u tim trenucima, ili je ona komunicirala sa nekim”, objasnio je ministar.

Kaže da je policija obavila sve što je predviđeno istragom, i da je više stotina pripadnika svih službi MUP bilo na terenu.

Gašić je rekao da su dvojica osumnjičenih poligrafski ispitani i da je vozač automobila imao zakasnelu reakciju a suvozač je imao reakciju, oduzeta su sva tri automobila, odakale je uzeto sve što je potrebno za forenziku.

“Njih dvojica su nas odveli na deponiju, ali imamo saznanja da se jedan vratio 28. marta i da je prebacio telo devojčice na drugu lokaciju. Jedan na drugog prebacuju krivicu”, rekao je Gašić.

KOMENTARIŠI