Saopštenje Narodnog pokreta Srbije o konkursu za finansiranje i podršku projekata lokalnih...

Saopštenje Narodnog pokreta Srbije o konkursu za finansiranje i podršku projekata lokalnih samouprava

Foto: Narodni pokret Srbije

Medjima je u sredu prosleđeno saopštenje Narodnog Pokreta Srbije u Požarevcu koje u nastavku prenosimo u celosti.

-Kada republička ministarstva raspišu konkurs za finansiranje i podršku projekata lokalnih samouprava, po pravilu Grad Požarevac ili ne učestvuje ili pošalje nepotpunu dokumentaciju. Poslednji u nizu je konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine, po kome je 35 gradova i opština dobilo sredstva za prevenciju stvaranja i uklanjanje divljih deponija, navodi se u saopštenju.

-Narodni Pokret Srbije, povereništvo Požarevac, pita gradske čelnike da li je u pitanju tolika nesposobnost gradske vlasti ili je nešto drugo u pitanju? Obzirom da znamo na koji način se realizuju gradski projekti, nismo iznenađeni izbegavanjem republičkih koji, budimo iskreni, podležu i nekoj kontroli. 

Odbornica Dragana Spasojević je sa skupštinske govornice više puta ukazivala na problem da je gradska vlast nezainteresovana za subvencionisanje od strane ministarstava. Ona je predlagala da se gradska vlast raspita o aktuelnim konkursima u okolnim mestima koja obilato koriste fondove kao izvor finansiranja lokalnih projekata (Opštine Petrovac na Mlavi, Malo Crniće), dodaje se u saopštenju za medije.

Poslednjih nekoliko meseci, članovi Narodnog Pokreta Srbije u Požarevcu, obišli su više seoskih naselja i razgovarali sa meštanima o problemima. Obaveštavali smo javnost o tome, pa podsećamo da je svuda, bez izuzetka, jedan od glavnih problema koji su nam navodili, baš problem divljih deponija. Nesposobnost da se taj problem makar delimično reši, ili se bar pokrene rešavanje, upravo nam je ova nezainteresovanosti gradskih vlasti za sufinansiranje projekta čišćenja divljih deponija i dokazala.

Svako selo koje smo obišli odlaže otpad u sred plodnih oranica, na nesanitarnim i divljim deponijama, nedaleko od samih naselja. Odnošenje smeća u seoskim naseljima nije uređeno i organizovano, a meštani seoskih naselja primorani su svoj otpad da odlažu na divlje deponije dok se gradska vlast se bavi “fazama” osvetljenja zgrade Načelstva. 

NPS Požarevac ovom prilikom podseća i vlast i građane, da su građani poslodavci, a ne podanici. Ponovo apelujemo na gradsku vlast da počne da brine o svojim građanima i opravda svoju svrhu, a to je da se stavi u službu građana, zaključuje se u saopštenju.

KOMENTARIŠI