GAZDE U BUDVI SE HVATAJU ZA GLAVU, SEZONA JE PUKLA: Dolaze siromašni...

GAZDE U BUDVI SE HVATAJU ZA GLAVU, SEZONA JE PUKLA: Dolaze siromašni i to na dan-dva

Foto: Urban City, 15. jul 2017.

Iako zvanične brojke govore, kada je reč o broju gostiju i naplati boravišne takse, da je sezona na nivou prošle, pa čak i bolja, turistički poslenici su jednoglasni da je stanje mnogo gore nego prošle godine i da postoji bojazan da će, ako se nastavi ovakav trend i eventualne loše vremenske prilike, sezona u Budvi u pravom smislu reči doživeti kolaps.

Predsednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom uduruženju Petar Ivković navodi da podaci digitalnih internet kanala prodaje govore o skoro 40 odsto manje individulanih rezervacija, te da se “prelilo” na tržišta Turske, Grčke i Egipta. On navodi da bi se u potpunosti složio sa ocenama, kakve su nedavno iznete u jednom hrvatskom dnevniku, o problemima koji su praktično identični i u Crnoj Gori.

foto: Urban City, 16. jul 2017.

– U Hrvatskoj ljudi su počeli da pričaju da postoji problem u privatnom smeštaju. Oni priznaju da su bili bahati i pohlepni i podizali cene, ali sada oni to priznaju i počinju da rešavaju problem. Kod nas se o tome ne govori, imate jednostavno lošu popunjenost privatnog smeštaja, ali niko ne želi da se sa time pozabavi. Konkurencija snižava cene, struka im se uključila u ceo problem, a kod nas jednostavno niko javno ne želi da govori – kazao je Ivković i naveo da samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi, možete matematički da dođete do podatka da je privatni smeštaj poluprazan.

On dodaje da najbolje prolaze oni koji izdaju smeštaj na crno.

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, koji su dostavljeni “Vijestima”, na području od Jaza do Buljarice odmara 43.000 gostiju.

– Od ukupnog broja, njih 30 hiljada je u privatnom smeštaju i to je popunjenost na nivou prošle godine – saopštili su iz lokalne turističke organizacije.

Foto: Urban City, 15. jul 2017.
I pored ovakvih podataka, loša situacija je u privatnom smeštaju, koji je praktično poluprazan. Istina, Budva nema preciznih podataka o broju ležajeva u privatnom smeštaju. Nekih 28 hiljada je registrovano, a pretpostavlja se da se na tržištu nalazi najmanje duplo više.

Da je gora situacija u popunjenosti privatnog smeštaja svedoči i vlasnik kuće u Starom gradu u Budvi Petar Antonioli, koji ističe da je mnogo gore nego prošle godine.

– Idemo iz gore u goru sezonu, a to je posledica pre svega što smo bili zamorčići bukinga, bez jasne strategije. Sada nam smeštaj popunjavaju neki mnogo manje platežni gosti ili oni koji zakupljuju na noć – dve. Oslonili smo se na buking i sve se pretvorilo u jedan veliki bazar. U predsezoni smo bili gurnuti po strani. Bez neke ozbiljnije strategije mi ćemo ostati da lebdimo i prepušteni sami sebi da se snalazimo – kazao je Antonioli navodeći da se od glavne sezone očekuje da bude mnogo
bolja.
Ugostitelji oko Staroga grada tvrde za “Vijesti” da su im prometi u odnosu na prošlu godinu do deset odsto manji, te da i oni očekuju da špic leta donekle popravi situaciju.

Da ni zakupci plaža ne mogu zadovoljno trljati ruke, svedoče i na popularnom budvanskom kupalištu Mogren, gde je, kako navode, promet za 20 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

Budva-Marina, Foto: Urban City, 15. jul 2018.

– Ne govorimo o maju, jer tada nije ni bilo gostiju, pošto je padala kiša sve do 6. juna. Ali sada imamo evidentno manju posetu nego ranijih godina. Problem je što je manje ruskih turista. Očekujemo da glavna sezona bude mnogo bolja, pre svega da nas posluže vremenske prilike, jer ako se ovako nastavi, bićemo u gubicima – ističu zakupci.

Ono što svakako ide mnogo bolje nego prošle godine je naplata boravišne takse. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 7. julom naplatila je 1.188.507 evra, što je za gotovo 200 hiljada evra više nego u istom periodu lani.

Sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić (SDP) naveo je da od ukupno ostvarene naplate 523.334 evra je naplaćeno boravišne takse u privatnom smeštaju.

Gradska plaža “Pizana”, Foto: Urban City, 14. jul 2018.

– To je u odnosu na prošlu godinu za oko 45 hiljada evra više, kada je reč o izdavaocima privatnog smeštaja. Od početka juna na terenu su timovi opštinskih turističkih inspektora, ovlašćenih za kontrolu privatnog smeštaja i naplatu boravišne takse – kazao je Odžić.

Cena boravišne takse ostala je nepromenjena, a prihod od nje u odnosu 80 prema 20 odsto dele Turistička organizacija Budva i Nacionalna turistička organizcija.

Turistička organizacija Budva dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3,5 miliona eura.

KOMENTARIŠI