Gde možete da putujete bez pasoša

Gde možete da putujete bez pasoša

Granični prelaz Gradina, Foto: Urban City // B.P. / 17.8.2023.

Bez pasosa i vize, možete da putujete u četiri zemlje u regionu. U pitanju su Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovain i Crna Gora. Svaka od njih ima šta da ponudi, a mi smo izdvojili neke predloge.

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu mogu da uđu i borave u Albaniji bez vize 90 dana.

Deci koja ne poseduju lične karte, za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM, potreban je Izvod iz matične knjige rođenih na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Albaniju potreban im je pasoš.

Albanija je sve popularnija morska destinacija, sezona počinje već u aprilu, dok su smeštaji počeli da se rezervišu u decembru.

Državljani Srbije mogu da ulaze na teritoriju Bosne i Hercegovine bez vize, sa ličnom kartom ili putnom ispravom, preko svih graničnih prelaza otvorenih za međunarodni saobraćaj. Međutim, maloletna lica su obavezna da putuju sa pasošem.

Sarajevo i Trebinje su idealne destinacije za prolećno putovanje na kojima možete da uživate u prirodi i gastronomskoj ponudi, ali i u istorijskim i spomenicima.

Baščaršija će vam pružiti duh orijenta, a u Trebinju možete da uživate na Trgu platana. U njegovoj blizini nalazi se i srednjovijekovna pijaca gde se na drvenim stolovima prodaju najpoznatiji proizvodi Trebinja kao sto su med, vino, voće i povrće.

Ukoliko se odlučite za BiH možete da svratite i do Neuma i udahnete predivna morski vazduh.

I u Severnu Makedoniju možete da uđete sa važećom biometrijskom ličnom kartom.
Međutim, svi strani državljani imaju obavezu da se prijave u najbližoj policijskoj stanici u roku od 24 sata od ulaska na severno-makedonsku teritoriju.

Jedna od najpopularnijih destinacija u Makedoniji svakako je Ohrid koji nudi brojne istorijske i kulturne lokalitete poput manastira i rimskih iskopina. Na njegovoj obali imaćete utisak kao da ste na moru, a dostupne su i brojne ture brodovima.

Međutim, Severna Makedonija ima i druga, manje poznata jezera, poput Struge i Prespanskog jezera, koja će vas sigurno, takođe očarati.

U Crnu Goru takođe možete da uđete sa ličnom kartom, a primorski gradovi poput Herceg Novog, Budve i Tivta već su uveliko počeli da se “bude” i dočekuju turiste, a ukoliko vas vreme posluži možda ćete moći i da se okupate.

KOMENTARIŠI