Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ predstavljene u Beogradu

Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ predstavljene u Beogradu

XXII Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ u požarevačkom Centru za kulturu biće održane od 1. do 6. aprila. U okviru festivala publika će imati prilike da pogleda šest predstava, pet u takmičarskom repertoaru i jednu u čast pobednika festivala, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji u Ateljeu 212 u Beogradu.

Glumačke svečanosti posvećene su bardu jugoslovenskog glumišta Milivoju Živanoviću. Ovogodišnji festival nosi podnaslov „Klasicima s ljubavlju“ jer je on svoje najznačajnije uloge ostvario upravo u klasičnoj pozorišnoj umetnosti.

„Svake godine se trudimo da ono što je imidž festivala ima pravi odziv i kod selektora, stručne publike i kulturne javnosti, a naravno i kod naših gledalaca, jer zadovoljiti kulturne potrebe gledalaca je osnovni cilj. Nadamo se da je uzlazna linija ovog festivala, zasluga i realnost mnogih faktora. Pre svega, mogu da kažem, da je jedan niz sjajnih i velikih ljudi selektora učinio da ovaj festival stigne do određenih stepenika, i da ima mogućnost da iskorači dalje“, rekao je Dragi Ivić direktor Centra za kulturu Požarevac.

Kako je rekao selektor festivala Nebojša Bradić festival, da su ponuđene predstave, ono što će u punom smislu zanimati posetioce i učesnike festivala, ali i da će ponuditi pregršt kvalitetnih i izvanrednih glumačkih ostvarenja, što jeste i smisao Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“.

„Ove svečanosti slave glumca i lepo su zaokružene svim onim događajima koje prate festival, od predstava, pratećih manifestacija i atmosfere koja se kreira u Požarevcu, koji tada postaje na jedan poseban način predstavno mesto kulture. Verujem, da u ovom repertoaru imamo dovoljan broj glumačkih ostvarenja koja su se dogodila na srpskim pozorišnim scenama u proteklom periodu, rekao je Bradić.milivojevi dani atelje 212 3

Besedu o glumcu govoriće Svetlana Bojković dramska umetnica.

Festival će 1. aprila, otvoriti predstava „Narodna drama“ Narodnog  pozorišta Beograd.

Naredne večeri, odnosno 2. aprila sledi predstava „Ivanov“, A.P. Čehov u produkciji Narodnog pozorišta Beograd. Ostvarenje „Aveti“ Henrik Izben u produkciji BITEF Teatra, Budva grad teatra, MESS Sarajevo i Hartefakt fonda biće predstavljeno 3. aprila. U požarevačkom Centru za kulturu a u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 4. aprila gledaćemo predstavu „Pod žrvnjem“, a 5. aprila publika će imati priliku da pogleda i predstavu Aleksandra Popovića „Mrešćenje šarana“ u produkciji Ateljea 212.

Završne večeri festivala, van konkurencije biće izvedena predstava „Pasivno pušenje“ Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i u produkciji Zvezdara teatra.

Glumac večeri, biraće se nakon svake predstave. Ove godine u  stručnom žiriju su profesor dr Milovan Zdravković, Ana Sofrenović dramska umetnica i Miša Janketić dramski umetnik, a statueta Milivoja Živanovića, rad vajara Jovana Soldatovića biće uručena pobedniku festivala.milivojevi dani atelje 212 2

Prateći program

– 1. aprila u 12 sati, u Maloj sali biće priređena predstava za decu “Basne”, dok će u 19:30 sati, u Holu biti otvorena izložba fotografija “Petar Kralj, uloge u pozorištu i  na radiju”.

– 2. aprila, od 19 sati, planirana je promocija novog broja časopisa “Scena”, časopisa za pozorišnu umetnost u izdanju Sterijinog pozorja.

– 4. aprila u 19 sati, planiran je film “Vreme Mire Stupice” Milana Šarca

– 5. aprila, biće priređeno predstavljanje knjige “Tragedija inicijacije ili nepostojani princ” Ivana Medenice.

 

KOMENTARIŠI