Foto: Urban City / B.P.

Na današnji dan rođen je srpski vajar Đorđe Jovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu. Izradio je veliki broj spomenika, bista, medalja i žanr-figura (Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu, Miloš Obrenović u Požarevcu, Josif Pančić i vojvoda Živojin Mišić u Beogradu, Branko Radičević u Sremskim Karlovcima).

Spomenik knjazu Milošu Obrenoviću, rad poznatog vajara Đorđa Đoke Jovanovića, svečano je otkrio kralj Aleksandar Obrenović 6. jula 1898. godine u znak zahvalnosti za oslobođenje Požarevca i Srbije od Turaka u Drugom srpskom ustanku.

Foto: Urban City // B.P.

Spomenik je izgrađen u Parizu godinu dana ranije. Izliven je u bronzi i predstavlja figuru u stojećem stavu u natprirodnoj veličini. Skulptura je postavljena na visok postament, na čijoj je prednjoj strani ispisana knjaževa poruka turskom vojskovođi: „Delibaša, carski delijo, ti imaš kud i na drugu stranu, a ja nemam kuda, nego tuda, pa u život ili smrt” na bočnim delovima datum rođenja i smrti knjaza kao i datum oslobođenja Požarevca i otkrivanja spomenika, i na zadnjoj strani potpis: „Zahvalni narod okruga požarevačkog oslobodiocu svome Knjazu MILOŠU T. OBRENOVIĆU I”.

Požarevac, nekadašnja druga (letnja) prestonica knjaza Miloša, je prilikom otkrivanja spomenika zabeležila najmasovnije zbivanje (u odnosu na broj tadašnjih žitelja) u svojoj istoriji okupljajući oko pola Požarevca i goste iz svih krajeva Srbije kao i gotovo celokupni državni, vojni, politički i verski vrh Srbije.

Spomenik je ostao upamćen u narodnom govoru kao „Miloš u parku”.

KOMENTARIŠI