Slavica Đukić Dejanović sastala se u Nišu sa predstavnicima opština iz juzne i istočne Srbije u kojima se sprovodi projekat testiranja mera populacine politike, a istakla je da sama nepovratna sredstva neće dati veliki rezultat ako sve institucije i svi građani ne ulože napor.

Pored predsednika sedam opština – Gadžin Han, Vlasotince, Crna trava, Prokuplje, Blace, Dimitrovgrad i Golubac – sastanku su prisustvovali i načelnici okruga kojima ove opštine pripadaju i predstavnici svih državnih institucija koje mogu da budu podrška ovim projektima.

Đukić Dejanović je čestitala svima koji su se prijavili za projekat, rekavši da je bilo 90 aplikacija iz 88 jedinica lokalne samouprave iz cele Srbije.

“Jedni su tražili da im se pomogne finansijski u početku posla, drugi su smatrali da treba povećati kapacitete vrtića, treći su smatrali da je nivo zdravstvenih usluga loš i da im u tom segmentu treba pomoć”, navela je Đukić Dejanović.

Dodaje, da su se lokalne samouprave pri prijavi za projekte vodile materijalnim statusom prosečnog stanovnika i u zavisnosti od kvaliteta projekta dobili određene poene.

“Od 130 miliona dinara nepovratnih sredstava za projekte populacione politike u sedam opstina otišlo je 55 miliona, dok su centralna Srbija i Vojvodina dobile ostatak. Mi danas razgovaramo sa predstavnicima institucija zdravlja, obrazovanja, razvojnih agencija, kancelarijama za mlade, sa svima onima koji u opisu svog posla imaju pronatalitetne mere, želim i da ih malo podsetim koje su to mere”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da je usklađivanje rada i roditeljstva veliki izazov, jer se često vrtići počinju da rade od pola osam, a roditelji rade od sedam.

“Posebno je na jugu Srbije problem što je majka i najveća sigurnost porodice i ambiciozna žena koja želi karijeru. Ona se onda teško opredeljuje za drugo, treće, četvrto dete jer nema dovoljno pomoći i razumevanja partnera i podrške države, tu je jako važna i edukacija”, kaže Đukić Dejanović.

Podseća da u Srbiji postoji veliki broj maloletničkih trudnoća koje se završavaju prekidima sa posledicma steriliteta i drugih bolesti.

“Obrazovanje nam u ovom segmentu škripi. Zajedno sam sa ministrom za obrazovanje predložila izmene određenih programa, u petom razredu osnovne škole uvodi se fizičko i zdravstveno obrazovaje koje će proširiti znanja u domenu populacione politike, seksualnog obrazovanja jer su to i dalje tabu teme za naše porodice”, istakla je ministarka.

Naglašava, da je jedan od osnovnih ciljeva vlade pored politike mira i finansijske stabilnosti i pronatalitetna politika.

“Tamo gde smo dali neka sredstva želimo da podstaknemo institucije i pojedince da se i sami angažuju, da ta sredstva budu samo jedna karika u lancu koji se zove bolja demografska budućnost juga Srbije”, rekla je Đukić Dejanović.

Opštine Gadžin Han i Prokuplje dobile su donacije za predškolske institucije, Šid je tražio bicikle, jer imaju 18 sela u opštini i imaju 18 asistenata koji su pešice odlazili u porodice gde su male bebe i stari.

Načelnik nišavskog upravnog okruga, Aleksandar Cvetković naveo je da je velika stvar što je država prepoznala problem i što se u svom mandatu bavi demografskom politikom.

“Ovo je vreme u kome je na ovoj generaciji da odgovori na pitanje da li ćemo opstati ili nestati. Srbija ima oko 77.000 kvadratnih kilometara sa nešto više od sedam miliona stanovnika. Prosečna stopa rađanja je devet stanovnika na 1.000 gde jedna zena rodi 1,4 deteta i pored takve neaktivne demografske politike imamo i odlazak stanovnika sa određenih teritorija, dobro je što je država krenula da rešava taj problem”, rekao je Cvetković.

KOMENTARIŠI