Opasne aplikacije za android mobilne telefone, koje špijuniraju korisnike i kradu im podatke, već neko vreme ugrožavaju prodavnicu Google, uprkos naporima ovog giganta da sa tržišta izbaci loše igrače.

Ovo je Google dovelo u situaciju “drži vodu dok majstori odu”, jer je uspeo da neke od spornih aplikacija uništi i izvuče iz svoje prodavnice, ali koliko god da unapređuje sistem, uvek će biti onih koji će praviti špijunske aplikacije i koji će uspeti da se ušunjaju u Google prodavnicu, ocenjuje sajt BGR, koji prenosi vesti iz sveta mobilne tehnologije i elektronike.

Ove aplikacije su mogle da kradu podatke za logovanje korisnika Facebooka, a posebno je opasno jer su skinute više od dva miliona puta.

“Kada se aplikacija pokrene na vašem telefonu, zlonamerni softver (malver) traži ime određene aplikacije. Ako je to Facebook, malver će pokrenuti pretraživač koji će istovremeno otvarati Facebook. Pretraživač će biti prikazan u prednjem planu, zbog čega mislite da ga je aplikacija pokrenula. Kada u tom pretraživaču unesete svoje podatke za pristup, malver pokreće “javascript” da ih preuzme. Malver, potom, šalje vaše pristupne informacije serveru”, pojasnila je Evina uizveštaju kako funkcionišu ove špijunske aplikacije.

Treba dodati da, pošto je Google povukao iz svoje prodavnice sporne aplikacije, nakon što je Evina objavila svoja otkrića, ovaj IT gigant je onemogućio njihovo funkcionisanje kod krajnjeg korisnika, obavestivši ih o tome preko “Play Protect” servisa u svojoj prodavnici.

Prema Evini, ta firma je obavestila Google o lošim aplikacijama krajem maja. Google je sproveo sopstvenu istragu i u junu preduzeo akciju, mada su neke aplikacije bile u njegovoj prodavnici najmanje još od prošle godine.

Google je i u februaru morao da preduzme sličnu akciju, kada je dvadesetak aplikacija, uključujući i kalendar, prognozu vremena i kameru) morao da izbaci iz svoje prodavnice, pošto je otkriveno da su tražile sve vrste neprimerenih dozvola, ali pre toga su te aplikacije već imale 382 miliona skidanja iz Google prodavnice.

Jedna od spornih aplikacija bila je i “Weather Forecast”, koja je “uhvaćena da je prikupljala podatke i slala ih na jedan server u Kini”.

Francuska firma za sajber bezbednost Evina otkrila je 25 aplikacija, od onih za postere i led lampe, do igrica za mobilni, čiji cilj je zapravo bio da kradu podatke i špijuniraju korisnike. Evina je saopštila da je jedna grupa ljudi napravila sve aplikacije, među kojima su “Super Wallpaper Flashlight”, “Video Maker”, “Pedometer”, “Powerful Flashlight”, “Solitaire Game”, “Classic card game”, “File Manager”, “Screenshot Capture”, “Daily Horoscope Wallpapers” i “Plus Weather”.

KOMENTARIŠI