Ogroman broj lekara i doktora piše recepte za lekove toliko nečitko da je prosečnoj osobi nemoguće da ih “dešifruje” i to je problem koji decenijama bezuspešno pokušavaju da reše tehnološke kompanije, međutim, jedna od njih ne odustaje.

Google je na svojoj godišnjoj konferenciji održanoj u Indiji saopštio da sarađuje s farmaceutima kako bi rešio problem “doktorskog rukopisa”.

Funkcija će biti dostupna putem Google Lens tehnologije, a omogućiće korisnicima da fotografišu recept ili da uploaduju fotografiju iz galerije. Potom će uslediti obrada fotografije, a aplikacija će detektovati i izdvojiti lekove navedene na receptu.

“Ovo će funkcionisati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju pisanih medicinskih dokumenata tako što će uključivati farmaceute, ali nikakva odluka neće biti doneta isključivo na osnovu rezultata ove tehnologije”, saopšteno je iz Googlea.

Iz kompanije nije navedeno kada će funkcija biti dostupna korisnicima, ali je istaknuto da Indija ima najveći broj korisnika Google Lens tehnologije na svetu. Ova zemlja je glavno tržište za Google jer u njoj živi 500 miliona korisnika ove kompanije.

KOMENTARIŠI