Kompanija Google proslavlja svoj 21. rođendan i tim povodom je na naslovnoj stranici pretraživača postavljen “retro” Doodle.

Sličica na naslovnoj (Doodle) pokazuje kako je izgledao tipični desktop računar pre 21 godinu, kada su studenti sa Stanford univerziteta Sergej Brin i Lari Pejdž, osnivači Google-a, objavili rad pod nazivom “Anatomija hipertekstualnog veb pretraživača velikog nivoa” (The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine).

U njemu je par predstavio Google, prototip “pretraživača velikog obima” koji je imao bazu podataka od “najmanje 24 miliona stranica”.

Ime Google dolazi od pogrešnog izgovora reči “gugol”, što je naziv za broj 10 na 100 (cifra 1 praćena sa sto nula).

Naime, Lari Pejdž i Sergej Brin, kada su odlučili da registruju internet domen googol.com, ustanovili su da je već zauzet, te su morali malo da ga modifikuju pošto nisu hteli da odustanu i traže drugo ime.

Pronalazeći upotrebu u svakodnevnom jeziku, engleska reč “google” je 2006. dodata u engleski rečnik Merijam Vebster i Oksfordski rečnik čije je značenje “upotreba Google pretraživača u pronalaženju informacija na internetu”. Takođe, u srpskom žargonu se upotrebljava glagol “guglati” sa istim značenjem.

KOMENTARIŠI