U gornjačkoj klisuri pored obale Mlave, na mestu zvanom Tišina, gužva kao na rasprodaji. Na izvor bistre i hladne planinske vode svakodnevno dolaze građani iz svih krajeva zemlje. Kažu voda topi kamenje i pesak u bubregu.

“Meni pomaže ja sam dva puta izbaco kamen iz bubrega”, kaže jedan od korisnika vode.

Stručnjaci kažu da treba razlikovati zdravu od lekovite vode.

“To su dva različita pojma, ta voda je svakako zdrava pitka, ljudima prija a da li je i lekovita to možemo da vidimo tek posle određenih ispitivanja. Na osnovu kojih se vrši procena da li je koja voda lekovita ukoliko jeste zašta je lekovita određuju se indikcije i kontraindikacije i pripisuju uputstva za upotrebu”, kaže Milisav Čutović iz Instituta za Balneo klimatologiju.

Izvor Tisina nalazi se na manastirskom imanju gde su se po predanju sreli Car Lazar i sveti Grigorije. Monahinje nisu zainteresovane za njenu eksploataciju.

“Bog je dao narod da je pije i da se leči i da se ne prodaje. Za badava primite za badava dadite nam”, poručuje igumanija manastira Gornjak Mati Veronika.

Da je voda lekovita niko ne sumnja, ali šta i kako leči i da li je zdravstveno ispravna, niko nikada nije utvrdio.

“Voda za piće sa javne česme kod manastira Gornjak do sada nije kontrilisana tako da ne možemo tačno reći da li je ispravna odnosno da li je zdravstveno bezbedna”, kaže Ana Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Zbog bezbednosti saobraćaja na magistralnom putu Požarevac – Žagubica, opština je uredila prilaz izvoru i napravila parking. Rešili su i da ispitaju njen kvalitet.

“Ako analize dokažu to što narod priča da je voda lekovita želim da pozovem sve investitore koji žele da ulažu u opštini Žagubica i da to stavimo u upotrebu naroda da dođu kod nas imaće maksimalnu podršku”, kaže predsednik Opštine Žagubica Safet Pavlović.

Srbija obiluje raznim vrstama vode i ima više od 1.000 izvora a za trista je utvrđeno da su lekoviti.

KOMENTARIŠI