Grad Požarevac po 11. put najhumaniji u Srbiji

Grad Požarevac po 11. put najhumaniji u Srbiji

Danas, 28. januara u svečanim salonima Grada Požarevca uz poštovanje svih epidemioloških mera, organizovana je svečanost povodom dodele priznanja Gradu Požarevcu za najhumaniji grad u Srbiji koji organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije.

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac istakao je da ovo priznanje za 2020. godinu ima posebnu težinu jer je u godini pandemije koronavirusa, u godini u kojoj je došlo do smanjenja svih društvenih aktivnosti.

SAŠA OBRADOVIĆ, Foto: Urban City

Ovo je jedna potvrda da u našem gradu žive najhumaniji, najplemenitiji ljudi, jednom rečju u Požarevcu žive ljudi sa velikim srcem, rekao je Obradović.

Pored Crvenog krsta Požarevac i Grada Požarevca za doprinos u davalaštvu krvi, priznanje je uručeno i PK “Drmno”, TE Kostolac B, Kostolac usluge, PD “Georad” i PD “PRIM”.

Obradović je ovom prilikom zahvalio dobrovoljnim davaocima koji su u 2020. godini našli vremena da dođu u Crveni krst na akciju dobrovoljnog davana krvi i time spasili na hiljade života.

Ivana Rodić, načelnica Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je između ostalog da joj je velika čast što ima priliku da se zahvali onima koji su u prethodnoj godini bili najuspešniji. –Suočili smo se da moramo naći način da u potpunosti poštujemo sve higijenske i sve epidemiloške propisane mere, a da sa druge strane prikupimo dovoljan broj jedinica krvi, naglasila je načelnica i dodala da je Požarevac momentalno delovao čim je proglašeno vanredno stanje.

Foto: Urban City

Ovom prilikom Ivana Rodić zahvalila je direktorima privrednih društava i sindikatima bez kojih akcije dobrovoljnog davanja krvi ne bi mogle biti ni organizovane.

U Srbiji je u 2020. godini prikupljeno 192.114 jedinica krvi što je 17,5% manje nego u 2019. godini. Broj prikupljenih jedinica krvi u Požarevcu je bio samo 10% manji nego u 2019. godini.

-Godina koja je iza nas donela nam je to da ova nagrada bude primljena na ovaj način, a ne po tradiciji u Skupštini Grada Beograda, ali to ne umanjuje njen značaj, naprotiv, značaj je još veći, rekao je na početku svog obraćanja gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

SAŠA PAVLOVIĆ, Foto: Urban City

Pavlović je čestitao dobrovoljnim davaocima krvi, zahvalio građanima koji su se masovno odazvali pozivu za vakcinaciju protiv koronavirusa i na taj način pokazali da je titula najhumanijeg grada u pravim rukama, takođe zahvalio privrednim društvima, sindikatima i ustanovama koji su omogućili organizaciju akcija.

KOMENTARIŠI