Grad Požarevac je, ovog meseca, zaključio Ugovor za realizaciju projekta ,,Unapređenje kvaliteta života u gradu Požarevcu kroz uspostavljanje efikasnih socijalnih usluga”, finansiranog kroz program UNOPS-SvisPRO (UNOPS-SwissPRO).

Ideja Projekta jeste uspostavljanje usluge savetovališta za brak i porodicu na teritoriji Grada, kao i unapređenje kvaliteta i efikasnosti službenika i svih zainteresovanih strana koje se bave ovim pitanjem.

,,Uprkos velikoj potrebi, statistici i izveštajima Centra za socijalni rad, do sada, unapređeni mehanizmi nisu ustanovljeni za ovu vrstu usluge u Gradu i iz tog razloga smo i konkurisali za sredstva u okviru raspisanog poziva od strane SVIS PRO (SWISS PRO). Podsećam, Grad Požarevac i Centar za socijalni rad zaključili su Sporazum o intersektorskoj saradnji u maju mesecu ove godine, čiji je glavni cilj unapređenje postojećih i uspostavljanje novih okvira i mehanizama saradnje u oblasti pružanja dodatne podrške u uspostavljanju savetodavno-terapijske i socijalno edukativne usluge pod nazivom Savetovalište za brak i porodicu. Sam Projekat traje devet meseci, ukupna vrednost je 14.200,00 dolara, a biće sproveden u saradnji sa Centrom za socijalni rad Požarevac”, rekla je menadžerka Projekta Danijela Tufegdžić.

Preventivna uloga Savetovališta ogledaće se u: prevazilaženju bračne krize, smanjenju brakorazvodnih postupaka, očuvanju kvaliteta uzajamne komunikacije roditelja među sobom i roditelja sa decom i nakon razvoda, pomoć mladim bračnim parovima u prevazilaženju partnerskih problema i problema u relacijama sa primarnim porodicama svojih partnera, zatim u razvoju osećaja kompetentnosti u bračnim i roditeljskim ulogama.

Savetodavnim radom i terapeutskim tehnikama osnaživanja i pružanja psiho socijalne pomoći postići će se funkcionalna komunikacija i kvalitativna promena u partnerskoj relaciji i relacijama roditelj -roditelj, roditelj-dete kao i drugačiji uvid u problem.

,,Dakle, rezultati koji se očekuju jeste povećan broj uspešno okončanih postupaka mirenja i sporazumnih razvoda, kao i povećan broj prijavljenih i novootkrivenih slučajeva nasilja u porodici, a samim tim i broj zaštićenih i zbrinutih žrtava porodičnog nasilja”, zaključila je Tufegdžić.

2 KOMENTARA

  1. Bolje bi bilo da se renoviraju skole i vrtici nego sto otvaraju savetovalista ionako postoji centar za socijalni rad

KOMENTARIŠI