Građani mogu da tuže stranke koje koriste njihove lične podatke

Građani mogu da tuže stranke koje koriste njihove lične podatke

Foto: Pixabay

Veliki broj građana obratio se povereniku za informacije sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim ličnim podacima. Ako obrađujete podatke bez pristanka građana, onda se time krši zakon i čini prekršaj, kaže Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara poverenika.

Skoro istovremeno, RTS-u su se javljali građani koji tvrde da su telefonom pozivale osobe koje su se predstavljale kao zaposleni u određenoj agenciji, ali nisu hteli da kažu za koga rade istraživanje i postavljali pitanja o njihovim političkim opredeljenjima.

Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara poverenika, kaže da političke stranke kada obrađuju podatke o nečijem mišljenju moraju imati pristanak građana.

Ako obrađujete podatke bez pristanka, onda se time krši zakon i čini prekršaj, ukazuje Petrović.

Ono što svaki građanin može da uradi, kaže, jeste da poseti internet stranicu poverenika, gde će skinuti određeni formular sa zahtevom koji će podneti političkoj stranci i tražiti da njegovi podaci budu brisani.

Ukoliko stranka to ne uradi, onda se naknadno obraćate pritužbom povereniku ili se podnosi tužba sudu.

Postavlja se pitanje odakle bilo kome broj našeg mobilnog telefona, ali je još čudnije da su ljudi pozivani na službene brojeve mobilnih telefona.

Stranke se pozivaju na takozvanu kampanju “od vrata do vrata” i tvrde da je ona legitimna.

“Ukoliko bi neko zloupotrebio pravo pristupa biračkom spisku i zloupotrebio birački spisak za potrebe kampanje od ‘vrata do vrata’, onda možemo govoriti o krivičnoj odgovornosti za koju su nadležni tužilaštvo i policija”, kaže Petrović.

Ističe da poverenik nema nadležnosti da sprovodi kriminalističke istrage i dodaje da ta institucija već deset godina poziva da se uredi kampanja od “vrata do vrata”.

“Ono što vi možete da uradite jeste da se obratite onome ko je tzv. rukovalac podataka i da ga pitate – koje vi to podatke imate o meni i na koji način ste ih dobili, i da podnesete odgovarajući zahtev političkoj stranci za brisanje tih podataka”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da veliki broj agencija koje se bave političkim istraživanjima koristi naše podatke, koji se nalaze u “belim stranama”.

“Građini mogu da podnesu zvaničan zahtev agenciji i, ako ona ne obriše te podatke i ne prestane da poziva i maltretira, onda se pokreće postupak pred poverenikom ili tužite tu agenciju sudu”, objasnio je Petrović.

KOMENTARIŠI