Grčić: Održana energetska stabilnost u Srbiji

Grčić: Održana energetska stabilnost u Srbiji

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić izjavio je da će energetska stabilnost u Srbiji biti apsolutno održana i da "Kolubara" proizvod dovoljno uglja.

“Uglja za domaćinstva ima i biće ga, i sušenog i sirovog, tako da nema razloga za brigu”, rekao je Grčić za RTS i dodao da će cena uglja ostati ista, kao i cena struje.

EPS je u prvom tromesečju imao smanjenje proizvodnje uglja, što je dovelo i do pada proizvodnje struje, a kao razlog se navode i loše vremenske prilike.

“U prvom kvartalu 2017. godine proizvodnja uglja je bila za oko 6,5 odsto manja od predviđene, jer je bilo nepredviđenih problema”, objasnio je Grčić.

Kolubarski kop “Tamnava zapadno polje” pre tri godine bio je potopljen, a Grčić je naveo da su zahvaljujući Vladi Srbije i zaposlenima kopovi sanirani.

Prema Grčićevim rečima, Tamnavski kopovi su važni jer daju polovinu ukupno proizvedenog uglja u Kolubarskim kopovima.

Grčić je naveo da je juče proizvedeno deset milionita tona uglja u Kolubari.

“Pravilnik koji primenjujemo više od godinu dana dao je rezultate. Mnogo se pravilnije raspoređuje ugalj i mnogo je veća mogućnost da svi građani kupe ugalj i korisnici kolubarskog lignita nema potrebe da brinu za sledeću sezonu”, rekao je Grčić.

KOMENTARIŠI