Hemijska svojstva grejpfruta smanjuju nivo insulina u krvi

Grejpfrut sadrži antioksidanse, koji pomažu kod obnavljanja oštećene kože i u borbi protiv bora. Takođe sadrži spermidin, za koji mnoge studije pokazuju da usporava proces starenja ćelija.

Ako zadebljalu kožu na petama ili rukama prekrijete kriškom grejpfruta na bar deset minuta, koža će omekšati i biti nežnija. Ukoliko želite da poboljšate stanje svoje kože, jednom nedeljno napravite masku od kašike meda, šolje zobene kaše i soka od pola grejpfruta.

Hemijska svojstva te voćke smanjuju nivo insulina u krvi, ubrzavaju metabolizam i podstiču mršavljenje. Dr Taz Batija, specijalista za zdravlje žena, za prehranu i gubitak težine preporučuje da popijete čašu grejpfruta kako biste smanjili apetit.

Grejpfrut takođe ima antiseptička svojstva, a bogatstvo vitamina i minerala hrane ćelije kože, sužavaju pore i oslobađaju kožu od viška ulja. Ukoliko imate problema sa masnom kožom, potražite proizvode koji sadrže grejpfrut.

Grejpfrut je koristan i u sprečavanju razvoja kardiovaskularnih oboljenja. Naučnici iz Izraela su sproveli istraživanje nad 57 muškaraca i žena obolelih od srčanih bolesti čiji organizmi nisu reagovali na lekove za smanjenje holesterola. Konzumiranjem grejfruta, uspeli su da regulišu visok holesterol i smanje nivo masnoće i triglicerida u krvi.

Bez obzira na to, postoje situacije u kojima ne smete da jedete grejpfrut. U interakciji s nekim lekovima, ta voćka može da ometa rad jetre.

„Grejpfrut sadrži hemikalije koje pojačavaju delovanje leka. Uzimanje jedne tabletu uz čašu soka od grejpfruta ekvivalentno je uzimanju pet tableta s vodom“, ističe farmaceut Dejvid Bejli.

Grejpfrut ili njegov sok mogu izazvati reakciju čak i ako ih konzumirate pola sata pre ili posle uzimanja leka. Ta gorka voćka takođe povećava nivo kalcijum oksalta, koji može da uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca.

KOMENTARIŠI