Foto: Google screenshot

Američka kompanija Gugl je nagovestila da njen operativni sistem Android u budućnosti možda više neće biti besplatan za proizvođače telefona, nakon što joj je EU u sredu izrekla kaznu od pet milijardi dolara.

“Do sada je Androidov poslovni model značio da ne moramo da naplaćujemo proizvođačima mobilnih telefona našu tehnologiju, ali zabrinuti smo da će ova odluka narušiti našu ravnotežu sa Androidom i poslati zabrinjavajući signal u korist vlasničkih sistema na otvorenim platformama”, navodi se u saopštenju izvršnog direktora Gugla, Sundara Punčaija, prenosi Si-En-Bi-Si.

Proizvođači telefona su do sada bili u mogućnosti da besplatno koriste i menjaju operativni sistem Android na svojim uređajima.

EU je saopštila da je Gugl prekršio antimonopolske propise, jer je od proizvođača mobilnih uređaja tražio da instaliraju Guglove aplikacije kao što su Chrome i Gmail, čime je naneta direktna šteta konkurenciji.

Iz tog razloga je Guglu, čija je matična kompanija Alfabet, izrečena kazna od 5,05 milijardi dolara, i zaprećeno je dodatnom kaznom u visini do pet odsto dnevnog globalnog prometa Alfabeta ako “ne stavi tačku” na nezakonite prakse.

“Tržišna dominacija, kao takva, nije nelegalna prema antimonopolskim propisima EU. Ali, dominantne kompanije, ipak, imaju posebnu odgovornost da ne zloupotrebljavaju svoju snažnu tržišnu poziciju putem ograničavanja konkurencije, bilo na tržištu gde su domininante ili na drugim tržištima”, navodi se u odluci EU.

KOMENTARIŠI