Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković savetuje građanima da treba da štede u dinarima, jer je to, kako kaže, ekonomska računica. Napominje da rata dinarskih stambenih kredita može da poskupi od 45 do 250 dinara u zavisnosti od veličine i dužine otplate kredita, a ne veruje ni da će za kredite u evrima biti naglih povećanja.

Misija MMF-a pohvalila je otpornost srpske ekonomije na kriznu situaciju. Ipak, Svetska banka upozorava da se ekonomski šokovi rata već odražavaju i na prostor Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. U danima kada se čitav svet bori sa drastičnom inflacijom i poskupljenjima, postavljaju se pitanja: Koliko je kurs dinara stabilan i koliko se još vrednost domaće valute može održavati prema evru i dolaru.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, da nismo došli do dvocifrene inflacije, da ona iznosi 9,1 odsto i da se Srbija u toj kategoriji nalazi na začelju Evrope.

Prema njenim rečima, slična nama je Mađarska, dok Litvanija, Poljska, Češka imaju dvocifrenu inflaciju.

“Ovakva inflacija nije sreća i slučajnost već rad. Mi smo odbrambene mehanizme gradili kada je to bilo moguće. Od 2017. do 2019. Srbija je kupovala pet milijardi evra što je bilo dovoljno da i u pandemiji prodamo milijardu i četiristo pedeset miliona evra i zadržimo stabilnost, a 2021. smo ponovo kupovali. Onda kada su s spojile tri krize – nezavršena pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini – imamo čime da održimo relativnu stabilnost kursa”, naglasila je Tabakovićeva.

Istakla je da je kurs najznačajniji kao neko sidro koje održava i inflaciju i omogućava da građanima damo sigurnost, Srbija jeste neko ko se u najkriznijem periodu bolje snašao.

Jorgovanka Tabaković je napomenula da je najvredniji ljudski život, kao što je važan i kvalitet ljudskog života o čemu ona brine, dodajući da bi svet izgledao drugačije da je na čelu Nemačke Angela Merkel.

Samo u martu na odbranu dinara potrošeno je milijardu i 160 miliona evra.

“Nasledila sam neto rezerve 5,5 milijardi i iako smo u martu najviše intervenisali, mi i dalje imamo devizne neto rezerve 11,6 milijardi, više nego dvostruko nego što sam nasledila, što je 14,3 milijarde bruto”, objasnila je guvernerka NBS.

Napomenula je da smo imali sedam godina niske stabilne inflacije i devet godina stabilnog kursa, ali da nije lako predviđati.

Kaže da građani osećaju uvezenu inflaciju, ali da NBS može da garantuje stabilnost. Savetuje građanima da ne treba da kupuju evro, jer je Srbija poverenje u državu sačuvala zbog stabilnosti kursa.

“Građani treba da štede u dinarima, jer je to ekonomska računica, zato što sve računice koje mi dajemo to pokazuju”, napomenula je Jorgovanka Tabaković.

Podsetila je da dok su cene energenata svuda rasle, negde čak i preko 40 odsto, u Americi 18 odsto, u Srbiji su cene najmanje povećane.

Govoreći o zamrzavanju cena nekih osnovnih životnih namirnica, Tabakovićeva je rekla da je cilj zamrzavanja cena pojedinih namirnica briga o ljudima da se najugruženijima omogući da  kupe osnovne namirnice.

“Proizvođači se žale da gube na tim namirnicama. Međutim, ne mogu da kažu da gube, jer će oni da nadomeste to na drugim proizvodima”, rekla je guvernerka NBS.

Kada je reč o stambenim kreditima, napominje da rata dinarskih kredita može da poskupi od 45 do 250 dinara u zavisnosti od visine kredita i dužine otplate, a ne veruje ni da će za kredite u evrima biti naglih povećanja.

KOMENTARIŠI