Hadronski sudarač otkrio novu česticu

Hadronski sudarač otkrio novu česticu

Naučnici su pronašli neobičnu subatomsku česticu, koja bi mogla da proširi naše znanje o ključnoj sili koja povezuje materiju.

Fizičari koji rade na Velikom hadronskom sudaraču, objavili su da su potvrdili postojanje jedne vrste bariona, čestice koja je već postojala u teoriji.

Reč je o subatomskim česticama sačinjenim od kvarkova, u koje se ubrajaju i protoni i neutroni, a brzim sudaranjem atoma, otkrivena je čestica Xi cc, kaže fizičar Univerziteta Oksford Gaj Vilkinson, koji je bio deo ovog eksperimenta.

Čestica ima dva teška kvarka, oba one vrste koju fizičari nazivaju “čarobnom” i jedan laki. U prirodi, barioni imaju uglavnom jedan teški kvark. Zato je ovaj barion živeo kratko, ali u svetu fizike čestica, dovoljno dugo.

Hadronski sudarač

Dva teška kvarka su u interakciji koja podseća na kruženje dve zvezde u binarnom sistemu, dok treći, lakši kvark, kruži oko njih, kaže Vilkinson.

To otvara priliku naučnicima da pronađu celu “porodicu” bariona i prouče ih.

Kris Kvig, teoretski fizičar Fermilaba, koji nije učestvovao u istraživanju, pohvalio je otkriće i izjavio da “nam pruža mnogo toga za razmišljanje”.

Naučni tim predao je svoj rad časopisu Physical Review Letters.

KOMENTARIŠI