Foto: Pixabay // ilustracija

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da je u Srbiju stigla HPV vakcina, a u ponedeljak kreće distribucija prema planu koji je napravio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovič Batut” i do kraja sledeće nedelje, ta vakcina biće dostupna u svim institutima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja u Srbiji.

Sanja Radojević Škodrić je za RTS podsetila da se radi o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

“Dakle, HPV vakcinu mogu da prime svi koji žele u tom uzrastu, a o trošku države. Najidealniji period za primanje te vakcine je između 12 i 14 godina. Država je obezbedila najsavremeniju, devetovalentnu vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke”, objasnila je Škodrić.

Naglašava da je ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije jedna od najbezbednijih vakcina.

Vakcina će se davati tako da će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze te vakcine.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

KOMENTARIŠI