Huawei otvara sopstvenu fabriku čipova

Huawei otvara sopstvenu fabriku čipova

Zbog američkih zabrana kompanija TSMC od sredine oktobra više nije u mogućnosti da isporučuje Kirin 9000 za Huawei.

Od cjelokupne porudžbine (15 miliona čipova), Huawei je navodno uspeo da nabavi više od pola – oko 8,8 miliona. Kirin 9000 se trenutno nalazi u novoj Huawei Mate 40 seriji telefona, kao i u 5G baznim stanicama ova kompanije, prenosi portal Bug.

Kako kineska kopmanija SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) nije od bila od pomoći jer se njihova tehnologija temelji na 14-nanometarskom proizvodnom procesu, a Kirin 9000 je zasnovan na 5nm procesu, Huawei je prisiljen da osmisli alternativna rešenja.

Kako prenose Financial Times i Bloomberg, Huawei problem sa nedostatkom čipova (pritom se ne misli samo na već spomenuti high-end segment tržišta) želi da reši izgradnjom sopstvene fabrike čipova u Šangaju, gde neće biti korišćene tehnologije koje dolaze iz SAD.

U toj fabrici, međutim, bar u početku neće se proizvoditi najmoderniji čipovi, već oni u starom 45-nanometarskom proizvodnom procesu.

Do kraja godine trebalo bi da počne i proizvodnja IoT čipova baziranih na 28-nanometarskom procesu. Do 2022. godine je planirano da počne proizvodnja 20-nanometarskih čipova za potrebe 5G komunikacione opreme.

KOMENTARIŠI