I do dve i po godine čekanja za operaciju u požarevačkoj bolnici

I do dve i po godine čekanja za operaciju u požarevačkoj bolnici

Foto: Urban City / B.P. // Ilustracija

Na listama čekanja za operacije u Opštoj bolnici u Požarevcu nalazi se 670 pacijenata, od kojih će neki na red doći tek dve i po godine nakon zakazivanja.

Liste su uvedene za ugradnju veštačkog kuka i kolena, kao i za operaciju katarakte, a poslednja zakazivanja obavljena su 18. marta, tri dana nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji.

Najviše pacijenata čeka na ugradnju proteze za koleno, čak 365, većinom starosti između 60 i 80 godina. Najstariji među njima ima 88 godina i njemu je u avgustu 2018. zakazana operacija za oktobar ove godine. Na ugradnju proteze svi oni čekaju oko 2,5 godine – zakazani u decembru 2017. stižu na red u junu 2020, dok poslednji, zakazan za operaciju 18. marta ove godine, stiže na red 20. maja 2022.

-U našoj zemlji liste čekanja uvedene su da bi se pod jednakim uslovima i ravnopravno obezbedila potrebna zdravstvena usluga i racionalno koristila raspoloživa sredstva – navedeno je na sajtu Opšte bolnice. Druga najduža lista odnosi se na ugradnju veštačkog kuka, na koju čeka ukupno 268 pacijenata. Ova operacija izvodi se na tri načina – ugradnjom bescementne, cementne i hibridne proteze.

Najviše pacijenata čeka na hibridnu protezu, njih 136, a prosek čekanja je 20 meseci. Prvi pacijent na listi operaciju je zakazao 26. juna prošle, a na red će stići 26. oktobra ove godine. Na listi za bescementnu je 93, a za cementnu 39 ljudi, koji na red dolaze nakon 19 meseci. Sedam meseci čeka 36 pacijenata koji treba da operišu kataraktu, uz ugradnju rigidnog sočiva. Najmlađi među njima ima 60, a najstariji 90 godina.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na dan 5. maja u Srbiji se na listama čekanja za operacije nalazi 54.347 pacijenata. Najduža lista je za ugradnju proteze kolena, na koju čeka 14.939 lica, prenose Novosti.

KOMENTARIŠI