IKEA podigla toranj na Bubanj potoku, “sitno” do otvaranja

IKEA podigla toranj na Bubanj potoku, “sitno” do otvaranja

Švedski proizvođač nameštaja Ikea postavio je 45 metara visok simbol robne kuće, toranj Ikea.

Time je simbolično najavljen završetak radova na prodajnom objektu kod Bubanj potoka.

Postavljanjem tornja Ikea, koji ne pretenduje da ugrozi slavu tornja na Avali, zaokružena je ambijentalna celina novog izgleda tog dela Beograda, saopšteno je iz te kompanije.

Ikea podseća da robna kuća kod Bubanj potoka treba da bude otvorena na leto i da će na preko 33.000 kvadratnih metara potrošači imati raznovrsan asortiman od oko 9.500 proizvoda, moderan restoran i poseban prostor za animaciju dece, a u sklopu objekta je i prostor za 1.200 parking mesta, kao i punjač za elektromobile.

“Ovim korakom bliži smo cilju da ponudimo proizvode koji se odlikuju dobrim dizajnom, funkcionalnošću, kvalitetom i održivošću po tako niskim cenama da ih može priuštiti što veći broj ljudi”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se radovi na objektu i uređenju prostora oko prve robne kuće Ikea u Srbiji privode kraju, i da prilikom otvaranja novih objekata švedski proizvođač nameštaja uvek koristi stečena iskustva iz prošlih izgradnji i implementira ih uz nove tehnologije.

“Vodeći se tim načelima, prva robna kuća u Srbiji kod Bubanj potoka ima ugrađene savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti rada objekta. Među mnogobrojnim prednostima u radu prvu robnu kuću karakteriše sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, sa namerom da manje od 10 odsto otpada ide na deponiju”, navodi se u saopštenju .

Ističe se i da će robna kuća kod Bubanj potoka posedovati geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koja služe za grejanje i hlađenje samog objekta, a sakupljena kišnica koristiće se za ispiranje toaleta, što je prvi takav primer u održavanju i radu robne kuće na tržištu Srbije.

foto: twitter

Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED, čime se, kako se navodi, doprinosi da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, dok postavljeni solarni paneli na krovu obezbeđuju deo potrebne energije za funkcionisanje objekta, a biće instaliran i sistem za centralno upravljanje zgradom u cilju optimizacije potrošnje energije.

 

KOMENTARIŠI