Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se izvadi na dva načina – da odete u stanicu policije, odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, dovoljno je da popunite jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana; ili onlajn, putem E-uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 300.000 ljudi koji nisu zamenili svoju vozačku dozvolu. Mnogi od njih i ne voze svoje automobile, ali su za one koji aktivno voze predviđene visoke novčane kazne – ukoliko nemaju novi dokument a upravljaju vozilom.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da će kazne zavisiti od toga koliko se kasni sa zamenom dokumenta.

– U zavisnosti od toga da li je vozačka dozvola istekla pre više ili manje od šest meseci, predviđene su kazne od 6.000 do 20.000 i dva kaznena poena, ako je do šest meseci. Od 15.000 do 30.000, plus pet kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja, ako je dozvola istekla pre više od šest meseci – rekao je Okanović.

Ističe da neće biti sankcija za one koji ne produže svoje dozvole ukoliko ne upravljaju vozilom u tom periodu, te da će u bilo kom trenutku moći bez problema da zamene stare dozvole za nove.

Takođe, neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita.

vozacka

Objašnjava da jedino osobe koje imaju više od 65 godina, i oni koji imaju strane dozvole, ne mogu da ih produže onlajn. Za starije od 65 godina potrebno je lekarsko uverenje, koje se vadi na svakih pet godina, ili manje ukoliko nadležna lekarska komisija tako proceni u određenom slučaju.

Inače, vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se do sada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI