ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC u Ćupriji otvorio izložbu o zatvorima od 1853-1918

ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC u Ćupriji otvorio izložbu o zatvorima od 1853-1918

U Muzeju Horeum Margi-Ravno u Ćupriji večeras je otvorena Izložba kazneno propravni zavodi u Srbiji – primer Požarevački kazneni zavod 1853-1918.

U požarevačkom kazamatu boravili su Svetozar Marković, Vasa Pelagić je preminuo u zatvoru, Branislav Nušić, Đura Jakšić, koji su politički osuđenici, dok je kod žena poznata Ilka koja pokušala atentat na kralja Milana.

-Mi smo jedini arhiv u Srbiji koji je preuzeo arhivsku građu zatvora, odnosno u ovom slučaju KPZ Zabela u Požarevcu. Projekat je podeljen na tri faze obzrom na obilje dokumentacije i tema. I to vreme karakteristično je po teškim ubistvima, bilo je takvih i žena osuđenica, ali i maloletnika – kazala je direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu dr Jasmina Nikolić.

Foto: G.J. / RAS Srbija Đura Jakšić i Branislav Nušić

Na 30 panoa izloženo je 200 arhivskih dokumenata na kojima se progovara o kaznenoj politici u tadašnjoj Srbiji, životu i radu osuđenika, osuđeni politički zatvorenici, kao i ženama osuđenicama.

– Ćuprija je svakako bila preteča među kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji. Plan je da predstavimo izvršenje kaznenih sankcija u Pomoravlju u 19. i 20. veku. Prvi podaci o Ćupriji pojavljuju se iz 1860 i 1865 godine u pisanim dokumentima o izmeštanju maloletnika i žena u Požarevac, ističe upravnik KPZ Ćuprija Vladica Božilović.

U toku je rad na monografiji 1918-1945 o zatvorima u Srbiji.

Foto: G.J. / RAS Srbija Vasa Pelagić i Svetozar Marković

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI