Iz Kana stiže 12 hitova u naše bioskope

Iz Kana stiže 12 hitova u naše bioskope

Sa prestižnog, jubilarnog 70. festivala stižu nam najvažnija ostvarenja posredstvom distributera "Megakom filma". Ovi filmovi naći će se na festivalima u Srbiji i redovnom repertoaru

Iz glavnog programa 70. Kana naš distributer “Megakom film” otkupio je 12 najzanimljivijih ostvarenja, među kojima je i drama slavnog francuskog autora Arnoa Deplešena “Ismael”s Ghosts”, koja će 17. maja svečano otvoriti jubilarni festival.

Glavne uloge u ovom filmu igraju Metju Almarik, Marion Kotijar, Šarlot Gensbur i Luj Garel. Za našu publiku je otkupljena i angažovana drama o migrantskoj krizi “Happy End” čuvenog reditelja i kanskog laureata Mihaela Hanekea, poznatog po tome što u svojim filmovima pokreće važna društvena pitanja današnjeg sveta. “Megakom” nam dovodi novi film oskarovca Mišela Azanavisijusa “Le Redoutable”, dirljivu priču o životu legendarnog francuskog reditelja Žana Lika Godara, kojom iznova pravi omaž klasičnom bioskopu.

Od ostvarenja koja su u ovogodišnjoj trci za “Zlatnu palmu” imaćemo priliku da vidimo i naslove “In The Fade” velikog autora Fatiha Akina, “Hikari” (“Radiance”) japanske rediteljke Naomi Kavase, “The Killing Of The Sacred Deer” Jorgosa Lantimosa, “A Gentle Creature” Sergeja Loznice (jednog od trenutno vodećih ruskih reditelja koji je bio nagrađen i na ovogodišnjem Festu), “Jupiter”s Moon” novog rumunskog majstora “pokretnih slika” Kornela Mundruca. Iz vodeće ovogodišnje “garniture” stižu nam i filmovi “Loveless” Andreja Zvjaginceva, “Rodin” Žaka Dilona…, a od ostvarenja koja će u Kanu biti prikazana van konkurencije otkupljen je “How to Talk to Girls at Parties” Džona Kamerona Mičela.

Svi ovi filmovi naći će se na predstojećim filmskim festivalima u Srbiji, kao i na redovnom bioskopskom repertoaru.

BEZ BLOKBASTERA

KRITIČARI prestižnog “Verajetija” i “Gardijana” pozdravili su odluku selektora festivala Tjerija Fremoa što na jubilarnom Kanu neće biti blokbastera, i što je program namenjen pravim filmofilima. Iz holivudske fabrike na Kroazetu neće stići čak ni ratni spektakl “Dunkirk” Kristofera Nolana, iako su mnogi “tipovali” na njega, kao ni nastavak “Istrebljivača” Denija Vilneva. Nekih prethodnih godina, ako se Kanski festival fokusira na autore umetničkih ostvarenja, van konkurencije prikazivani su i zvučni, skupi naslovi holivudskih studija.

KOMENTARIŠI