Nađeni tajni spisi: Saveznici su mogli da spreče Holokaust

Nađeni tajni spisi: Saveznici su mogli da spreče Holokaust

London -- Savezničke snage saznale su za holokaust dve i po godine pre nego što se do sada verovalo i čak su pripremile optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera..

To su otkrili nedavno pronađeni tajni dokumenti.

Otkriveni dokumenti UN, koji nisu bili javni skoro 70 godina pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada već u decembru 1942. godine znale da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, a da je još pet miliona bilo životno ugroženo, piše britanski Independent.

List navodi, da su saveznici, uprkos tom saznanju, učinili veoma malo kako bi spasili one koji su bili u smrtnoj opasnosti ili im ponudili utočište.

U martu 1943. godine, ministar u ratnom kabinetu Vinstona Čerčila Viskont Kranborn kazao je da Jevreje ne bi trebalo smatrati posebnim slučajem i da je “Britansko carstvo” već prepuno izbeglica.

Dan Pleš autor nedavno objavljene knjige “Ljudska prava posle Hitlera”, kazao je za Independent da su najveće sile komentarisale masovno ubijanje Jevreja dve i po godine pre nego što se to do sada mislilo.

“Smatralo se da su saznali za holokaust kada su otkrili koncentracione logore, ali ovo su javno komentarisali u decembru 1942. godine”, rekao je Pleš.

Prema njegovim rečima, savesnici su pripremali optužbe za ratne zločine na temelju svedočenja ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i pokreta otpora u mnogim okupiranim zemljama.

On je otkrio i da su Ruzveltovog izaslanika UN Herberta Pela odbili antisemiti iz Stejt departmenta.

Pleš je kasnije tvrdio da su pojedinci u Stejt dipartmentu bili zabrinuti da bi američki ekonomski odnosi sa Nemačkom nakon rata mogli biti narušeni, ukoliko se nastavi takvo krivično gonjenje.

Nakon što je Pel izašao sa tim u javnost, Stejt dipartment se složio da se sprovede sudski proces u Nirnbergu.

Pleš je kazao da je arhiva na kojima je zasnovao istraživanje bila zatvorena za istraživače 70 godina, a otvorena je nakon intervencije bivšeg američkog ambasadora pri UN Samante Pauers.

KOMENTARIŠI