Iz Termoelektrane „Kostolac A“: Spremni za jesenju sezonu

Iz Termoelektrane „Kostolac A“: Spremni za jesenju sezonu

Tokom remonta, sve se proverava i sređuje, a u prvim danima sinhronizacije na sistem slede sitna podešavanja u radu postrojenja.

Nakon završetka ovogodišnje remontne sezone u termo sektoru, blokovi A1 i A2 sinhronizovani su na elektroenergetsku mrežu Srbije. Deponije uglja su popunjene i blokovi TE „Kostolac A“ funkcionišu stabilno.

− Zadovoljni smo startom nakon završetka remonta u TE „Kostolac A“. Govoreći o samom radu blokova, početak proizvodnje električne energije uvek je povezan sa sitnim podešavanjima sistema, što je i neophodno, imajući u vidu da se tokom remonta proverava i sređuje sve što je potrebno. To se sve rešava u prvim danima po izlasku iz remonta – rekao je Danijel Miletić, inženjer u sektoru proizvodnje TE „Kostolac A“.

Blok A1 ima dvostruku funkciju u zimskom periodu godine, kada osim električne energije proizvodi i toplotnu energiju za daljinski sistem grejanja Požarevca, Kostolca i okolnih naselja. Broj korisnika daljinskog sistema grejanja godinama se uvećava, a gotovo celokupna površina gradske opštine pokrivena je toplifikacionom mrežom. Stabilan rad bloka A1 zbog toga ima veliki značaj i za lokal.

− Ako posmatramo proizvodnju koju ostvaruje blok A1, treba istaći da je implementiran sistem za kontinualno čišćenje kondenzatorskih cevi, a takođe su zamenjene sve cevi u kondenzatoru ovog bloka. Zajednički učinak ovih zahvata jeste činjenica da sada blok A1 radi sa nominalnim parametrima snage što omogućava da se proizvodnja električne energije odvija stabilno, u skladu sa planom za ovaj termokapacitet − rekao je Miletić.

Što se tiče rada bloka A2, Miletić ističe da se sve odvija u skladu sa tehničkim mogućnostima ovog termokapaciteta, čija instalisana snaga iznosi 210 megavata.

− Visoke temperature vazduha, karakteristične za ovaj period godine, utiču i na zagrevanje vode koja se koristi za rad bloka. Rad bloka A2 biće regulisan optimalno u narednom periodu kada temperatura rashladne vode bude niža – kaže Miletić.

Na zajedničkim postrojenjima blokova A1 i A2 urađen je standardni remont, nakon kojeg sve funkcioniše bez probelma.

KOMENTARIŠI