“Izgubljeni dečaci” kultni film o vampirima danas slavi 30. godišnjicu!

“Izgubljeni dečaci” kultni film o vampirima danas slavi 30. godišnjicu!

Film "Izgubljeni dečaci" izašao je pre tačno 30 godina, 31. jula 1987. godine.

Prati braću iz Arizone koji se, posle razvoda roditelja, sa majkom doseljavaju u Kaliforniju, gde se bore sa bandom mladih vampira. Glavne uloge tumače Džejson Patri, Kori Hajm, Kifer Satedlend, Kori Feldman, Dajen Vist i drugi.

Nije im bilo dozvoljeno da snimaju!

U originalu, radnja filma trebalo je da bude smeštena u Santa Kruz, pravi kalifornijski grad. Međutim, gradske vlasti pobunile su se zbog činjenice da bi njihov grad tako bio predstavljen kao “svetska prestonica ubistava”, pa su producenti morali da “izmisle” Santa Karlu.

Samo je Bond bio bolji!

Publika je pohrlila u bioskope da gleda “Izgubljene dečake”, a na američkim blagajnama, samo je film o Džejmsu Bondu bio uspešniji – zaradio je 11 miliona dolara prvog vikenda, dok su “Izgubljeni dečaci” zaradili 5,2 miliona. Interesovanje za Bonda bilo je veliko zato što se u filmu “Living daylights” prvi put pojavio Timoti Dalton u ulozi agenta 007.

Trebalo je da budu deca

Film je bio inspirisan pričom o večito mladom Petru Panu, pa su glavni likovi u scenariju bili deca. Džoel Šumaher kasnije je izjavio da je scenario predstavljao “decu iz petog, šestog razreda, nalik Gunisima”, i da je on pristao da snimi film samo ako glavni likovi ipak budu bili stariji tinejdžeri.

Specijalni efekti

Kori Hajm je u jednom dokumentarcu izjavio da je sva veštačka krv, korišćena u filmu, u sebi imala šljokice kako bi izgledala efektnije.

Trebalo je da glume…

Za ulogu Dede, producenti su želeli veterane horor žanra, Kinana Vina ili Džona Karadina. Vin je, nažalost, preminuo uoči početka snimanja, a Karadin je bio previše bolestan, pa je uloga pripala Barnaru Hjuzu.

Na audicijama za mlađe uloge bili su Džim Keri i Ben Stiler, ali ipak nisu odabrani.

Započeli trend

Kori Hajm i Kori Feldman pred kamerama su bili sjajan tandem, kojim je započet trend “dva Korija”. Glumci su posle toga više puta sarađivali, a činjenica da su bili tinejdžerski idoli dovela je čak do toga da dobiju svoj rijaliti “Dva Korija”, emitovan od 2007. do 2009. godine.

Morao da podmiti muzičare!

Bend INXS žestoko se nećkao oko snimanja muzike za film, pa je Šumaher morao da im se dodvori. Na kraju je pao dogovor – ukoliko oni budu doprineli filmu, on će režirati jedan od njihovih narednih spotova. Tako je i bilo, godinu dana kasnije sarađivali su na spotu “Devil inside”.

I posao i prijateljstvo!

Kori Hajm, koji je već bio zvezda, toliko se sprijateljio sa relativno nepoznatim Brukom Mekarterom, da ga je unajmio kao svog menadžera po završetku snimanja.

https://youtu.be/Kt_BQu8Y3GY

Mekarter je pre “Izgubljenih dečaka” radio kao maneken, a interesantno je da je igrao u kultnom filmu o skejtbordingu “Thrashin”, koji je proslavio Tonija Hoka, Džoša Brolina i bend Red Hot Chili Peppers.

Niste je videli u filmu?

To je zato što je zaista ni nema – ime glumice Keli Džo Minter uredno se pojavljuje na špici, iako nijedna njena scena nije ušla u finalnu verziju filma.

Izgubljene devojčice?

Film je dobio i dva nastavka, “Pleme” (2008) i “Žeđ” (2010), koje kritika nije naročito dobro prihvatila. Međutim, Šumaher je svojevremeno izjavio da mu je velika želja da snimi “žensku” verziju ovog filma – “Izgubljene devojčice”, sa bandom “prelepih tinejdžerki koje voze motore”.

Inspiracija za seriju o vampirima

Džos Vedon, autor hit serije “Bafi ubica vampira”, priznao je da je inspiraciju pronašao upravo u ovom filmu.

“Sama ideja o tome da vampiri mogu da izgledaju kao čudovišta, ali istovremeno da izgledaju i kao ljudi, prvi put je viđena u ‘Izgubljenim dečacima’. Priznajem da nam je ta ideja bila veoma korisna,” rekao je on svojevremeno.

Lik Spajka u njegovoj seriji zasnovan je na liku Kifera Saterlenda, ali i Biliju Ajdolu.

Gde je ko sada?

 

Kifer Saterlend ostvario je zavidnu karijeru, ulogama u serijama “24” i mnoštvu filmova. Trenutno radi na seriji “Designated survivor”.

Kori Hajm je, nakon duge borbe sa zavisnošću od narkotika, preminuo 2010. godine.

Kori Feldman važi za najglasnijeg kritičara tretmana dece u Holivudu, i više puta je izjavio da je bio seksualno zlostavljan tokom detinjstva “pod reflektorima”. Danas se bavi muzikom, ili barem pokušava..

KOMENTARIŠI