Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili

Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili

Izložba "Maison Barilli: Belgrade/New York", čiji su autori Stefan Žarić i Violeta Tomić, biće otvorena 6. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom - Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca

Izložba “Maison Barilli: Belgrade/New York”, čiji su autori Stefan Žarić i Violeta Tomić, biće otvorena 6. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca.

Ovom izložbom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno obeležava Dane evropske baštine kao odgovor na temu “Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja”.

Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića “Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926-1945)”, koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke.

Postavka pruža uvid u do sada malo poznatu celinu njenog rada, kao i bogat dokumentarni materijal o životu umetnice u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala.

Izložbu koja je premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru prošle godine, prati publikacija pod naslovom “Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti”, koja akcentuje angažmane Barili na polju visoke mode.

Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, njena ilustracija našla se i na naslovnici američkog “Voga”, a modnom ilustracijom bavila se sve do svoje smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine.

Posetioci izložbe će biti u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput “Voga” i “Harpers bazara”.

Tokom trajanja izložbe, do 28. oktobra, u okviru pratećeg programa biće organizovana autorska tumačenja i razne promocije – publikacije, dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom.

Projekat je već poprimio međunarodni karakter, pošto ga je autor prezentovao u Londonu, na konferenciji “New Research in Dress History” u aprilu, brendirajući modne ilustracije Milene Pavlović Barili kao modno nasleđe Srbije i sastavni deo korpusa evropske i svetske kulturne baštine.

Na otvaranju izložbe posetioci će biti u prilici da vide i kreacije renomiranih modnih dizajnera, Zvonka Markovića i Dragana Smiljanića nastale po uzoru na veo kao referentni simbol likovnog i modnog stvaralaštva Milene Pavlović Barili.

KOMENTARIŠI