Preminuo Vladeta Jerotić

Preminuo Vladeta Jerotić

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini. Jerotić je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i član SANU.

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini. Jerotić je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i član SANU.

Vest o smrti Jerotića je na svom Fejsbuk nalogu objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju.

U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizovao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”.

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je na Pravoslavnom  bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.

Od 1984. godine Jerotić je bio član Udruženja književnika Srbije i redovni član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti).

O svim fenomenima govorio je naučno utemeljeno, a sve je zvučalo drugačije, zanimljivo, kada on priča pa i o sopstvenom životu.

“Rođen sam u Beogradu, u činovničkoj porodici. Jedinac u majke”, zapisao je u autobiografiji.

“Dok sam bio mali, ponekad sam pitao roditelje zašto nemam brata ili sestru. Kasnije, ovakva pitanja bila su sve ređa, pa mi se, na kraju, činilo da je baš dobro što sam jedinac, jer sam uživao u narcističkim prednostima. Naravno, već sam za vreme gimnazijskog školovanja lagano otkrivao u sebi, kao i u odnosima sa ljudima, prilične nedostatke i pukotine karaktera samo jednog deteta u porodici. I danas smatram da je jedan deo senke u mojoj ličnosti, samo delimično korigovan svesnim uvidom, radom na sebi i povoljnim spoljašnjim uslovima – treba pripisati egoizmu, koji uvek preti da nabuja u jedinca”, napisao je Jerotić.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih “Đorđe Jovanović”, “Laza Kostić”, Ordena Svetog Save prvog stepena.

Esejista od širine i kulture

Povodom smrti Vladete Jerotića, telegram saučešća porodici, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, prijateljima i njegovim brojnim privrženicima, uputio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

“Jerotić je u svom predanom, višestranom i neodustajnom umnom radu spajao ono što mnogi nisu znali i smeli. Suočavao je moderna znanja o čoveku sa hrišćanstvom i predanjem Svetih otaca i pokazivao da nismo u znanju o sebi odmakli od drevnih mudrih podvižnika. Štaviše, pokazao je koliko u svesti o čovečjem sklopu i cilju zaostajemo”, napisao je Vukosavljević.

Ministar je istakao da je Jerotić davao odgovore na goruća pitanja savremene ljudskosti, osvešćivao i prosvećivao.

“Esejista od širine i kulture, čije brojne knjige mnogim čitaocima mnogo znače, ili da posegnemo za Dučićevim rečima, bio je mudra i blaga misao upućena našoj duši. Nedostajaće nam ta misao i spremnost da je podeli s nama”, napisao je Vukosavljević u telegramu saučešća.

KOMENTARIŠI