Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji čekaju usvajanje u Skupštini. Građani će morati da poseduju energetski pasoš za svaku zgradu, pa i staru, ali i obavezu da, u određenom roku, sklone klima-uređaje sa fasade.

Ovih dana najteže je naći majstora da postavi klima-uređaj, pa će, kad dođe vreme za premeštanje uređaja, tek nastati problemi. Demontaža uređaja, nove instalacije i montaža koštaju od 100 do 200 evra.

Iz Unije servisera klimatizacije tvrde i da izmeštanje rashladnih uređaja može da bude nerešiv problem na starim zgradama, posebno na višespratnicama koje nemaju ravan krov i dvorište.

Izmene Zakona o planiranju i izgradnji predviđaju i da klime na objektima javnih institucija moraju da se uklone u roku od dve godine od usvajanja izmena, tako da ne budu vidljive sa ulice.

“Primenjivan rok od pet godina jesu svi ostali vlasnici objekata u zaštićenim kulturno-istorijskim zonama i odredba od rok od deset godina, koji će biti primenjivan na najširi krug građanki i građana. To se odnosi za sve postojeće objekte izvan zone zaštite. Za ove postojeće predviđeno je da jedinica lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, donese opšti akt kojim će predvideti način uklanjanja, odnosno kako će se ovaj problem rešavati”, kaže državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Nije precizirano ko će platiti troškove, novčane kazne već poznate

Ostaje da se precizira ko će platiti troškove premeštanja.

Međutim, novčane kazne su već poznate – nepoštovanje te odluke fizičko lice koštaće 50.000 dinara, a pravno i do 100.000 dinara.

Možda bi se leto prebrodilo i bez klima-uređaja, kada bi investitori gradili zgrade sa dobrom izolacijom i kada bi se zidalo po principima tradicionalne i zelene gradnje, uz što više zelenila, smatraju stručnjaci.

KOMENTARIŠI