„Jafa” najbliža da se osladi u Kikindi

„Jafa” najbliža da se osladi u Kikindi

Dokumentaciju za učešće na licitaciji za kupovinu fabrike “Banini” u stečaju otkupile su četiri domaće kompanije, ali po svemu sudeći najbliža vlasništvu imovine kikindske konditorske fabrike je kompanija “Jafa“ iz Crvenke.

Tendersku dokumentaciju su pored „Jafe“ otkupili još Industrija mesa „Matijević“ iz Novog Sada, „Galenika Fitofarmacija“ iz Beograda i „Bambi“ iz Požarevca, mada se uoči raspisivanja oglasa pominjalo da je zainteresovano desetak domaćih i inostranih firmi.

Depozit za učešće na licitaciji za prodaju „Baninija“, koja je odlukom Privrednog suda u Zrenjaninu zakazana za utorak 21.mart u 12 sati u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi, jedino je uplatila kompanija „Jafa“, koja je, po svemu sudeći, najbliža da se osladi u severnobanatskom gradu. Depozit iznosi oko šest miliona evra, odnosno 20 odsto procenjene vrednosti imovine „Baninija“ koja iznosi oko 30 miliona evra.

Odlukom Privrednog suda u Zrenjaninu početna cena za prodaju „Baninija“ je 1.859.888.947 dinara, a depozit za učešće na licitaciji za kupovinu ovog stečajnog dužnika je 743.955.579 dinara. Taj iznos trebalo je uplatiti do 16.marta, do kada je bio i rok za otkup tenderske dokumentacije.
Najvažnija imovina “Baninija” su industrijski kompleksi “Banini 1” i “Banini 2” sa proizvodnim pogonima, poslovni prostori, stan u Kikindi, poljoprivredno zemljište, motorna vozila…

Pripadajuća oprema koja se nalazi industrijskom kompleksu “Banini 1” podeljena je u tri linije – slani program, štapići i vafl. U industrijskom kompleksu “Banini 2” pripadajuća oprema podeljena je u pet linija – tvrdi keks i puter keks, sendvič keks robne marke “Noblice” i “Toto”, čajno pecivo robne marke “Domaćica” i “Greta”, industrijski kolači i proizvodnja keksa sa čokoladom.

banini_0

Problemi počeli 2010. godine

Stečajni postupak u “Baniniju” otvoren je 26. aprila prošle godine na zahtev “Sosiete ženeral banke” kako bi u naplatila svoja potraživanja. Problemi u “Baniniju” počeli su 2010. godine kada se kikindksi gigant konditorske industrije zadužio kod banaka radi izgradnje novog pogona na Teremijskom drumu. Međutim, kada su ubrzo počele da stižu visoke rate kredita koje su se konstantno uvećavale, fabrika je sve više zapadala u dugove koji su je doveli i do stečaja.

KOMENTARIŠI