Grad Požarevac plaća kamate na studentske kredite

Grad Požarevac plaća kamate na studentske kredite

Lokalna samouprava u srcu Braničeva brine i o samofinansirajućim akademcima.

Foto: Predrag Jovanovic

Gradsko veće je raspisalo javni konkurs za subvencionisanje kamata na studentske kredite podignute u Sosijete ženeral banci. Maksimalni iznos subvencije po jednom kreditu iznosi 100.000 dinara, a pravo da se prijave imaju samofinansirajući studenti prvog stepena akademskih studija koji nisu korisnici republičke ili gradske stipendije, niti ih kreditira ili stipendira neka ustanova ili preduzeće, pišu “Novosti”.

Plaćanjem kamata na kredite za školovanje, grad Požarevac želi da pomogne i samofinansirajućim studentima, s obzirom na to da za one koji se školuju o trošku budžeta dodeljuje stipendije u iznosu od 10.000 dinara. Ovakva odluka – doneta još u julu prošle godine – predstavlja značajnu pomoć studentima koji nisu obezbedili mesto na budžetu, među kojima ima i onih sa visokom prosečnom ocenom.

– Ovim ne samo da pomažemo studentima tokom školovanja, već i nastojimo da ih po završetku studija zadržimo u rodnom gradu koji, sada brine o njima – objasnio je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

foto: Urban City / arhiva
foto: Urban City / arhiva

Pomoć lokalne samouprave će biti znatna olakšica studentima i njihovim roditeljima koji za školarine izdvajaju od 60.000 do 240.000 dinara, s obzirom na to da će biti pošteđeni plaćanja kamata koje se kreću od 25 do 30 odsto na godišnjem nivou.

Inače, ovakav vid pomoći studentima je jedinstven u Srbiji, jer je već godinama ustaljena praksa da lokalne samouprave pomažu samo studentima koji se školuju o trošku budžeta. Za razliku od njih, samofinansirajući akademci su prepušteni sami sebi, pa moraju da plaćaju i školarinu, i privatni smeštaj jer nemaju pravo na mesto u studentskim domovima…

Zbog svega toga, ovaj potez grada Požarevca je naišao na odobravanje odbornika iz svih političkih stranaka, pa je Odluka o plaćanju kamate usvojena jednoglasno.

KOREKTIVNI FAKTOR

Pri odabiru studenata koji će ostvariti subvenciju na kamatu, materijalni položaj neće biti presudan, ali će se uzimati kao korektivni faktor. To znači da će korisnici novčane mesečne pomoći imati prednost nad kandidatima koji imaju isti broj bodova.

KOMENTARIŠI