Sve je počelo 1992. kada je to područje pogodio Endru, koji je između ostalog uništio nekoliko farmi pitona na kojima su se uzgajale zmije koje je trebalo da se drže kao kućni ljubimci.

Umesto kao ljubimci u nečijim domovima završile su u močvarama na području parka. Takođe, puštanje zmija u prirodu nastavili su i neodgovorni vlasnici koji su se zasitili svojih ljubimaca.

Budući da je reč o vrsti koja tamo praktično nema prirodnog neprijatelja, toliko su se namnožile da su počele ozbiljno da ugrožavaju autohtone vrste kojima preti izumiranje.

Ionako zabrinute čuvare i ekologe najnovije otkriće koje su pronašli u ogromnoj, četiri metra dugoj i 47,6 kilograma teškoj zmiji još je više šokiralo.

Zašto? Iako se zna da burmanski pitoni te veličine mogu da progutaju jelena, nikad do tada na području Everglejda nije pronađena zmija koja je u sebi skrivala čak njih tri.

Stručnjaci koji se bave njihovim proučavanjem pretpostavljaju kako je zmija svaku od životinja pojela u različito vreme, tokom perioda od 90 dana.

“Takav vremenski razmak nekome se može činiti dovoljno dugim, ali zapravo je jako neobično da zmija u relativno kratko vreme pojede tri tako velika obroka”, izjavio je za LiveScience Skot Bobak, profesor biologije na fakultetu Dikinson, koji je proučavao konkretnu zmiju.

“Ako znamo da je piton sposoban da pojede tri jelena za tri meseca, pitam se šta i koliko mogu da pojedu, a mi to još ne znamo”, zabrinuto će Bobak.

Pogotovo jer se ni ne zna koliko burmanskih pitona na području Everglejda zapravo ima. Grube procene ukazuju na to da ima od 100.000 do 300.000 zmija!

KOMENTARIŠI