Foto: Urban City / B.P.

I danas će biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom do 36 °C.

Nailazak izraženog frontalnog sistema iz srednje Evrope do Srbije očekuje se u petak (23.06.) posle podne i uveče. Do krajnjeg severa Bačke i Banata prolazak fronta očekuje se u periodu između 15 i 18 časova, preko ostalih delova Vojvodine i zapadne Srbije između 18 i 21 čas, a preko centralnih krajeva (Šumadija, Pomoravlјe) između 21 i 00 časova sa tendencijom dalјeg premeštanja na istok i jugoistok u drugom delu noći. (U nestabilnoj vazdušnoj masi ispred fronta izolovano će i ranije posle podne biti kratkotrajne kiše i grmlјavine).

Prolazak frontalne zone preko naše zemlјe biće brz, praćen kišom, plјuskovima, grmlјavinom i jakim i olujnim severozapadnim vetrom, dok se u zoni najintenzivnijih plјuskova očekuje i pojava grada. Lokalno se prognozira 20 – 30 mm za kratko vreme i udari vetra kratkotrajno jači od 20 – 25 m/s.

Usled očekivane pojave vremenskih nepogoda, na snazi će biti narandžasti meteo alarm. U subotu (24.06.) tokom dana plјuskovi i grmlјavina će biti izraženi na istoku i jugu Srbije (oblast od Borskog i Zaječarskog okruga, Homolјa, preko dela Pomoravlјa i jugoistočne Srbije ka Kosovu i Metohiji), pa će u ovoj oblasti lokalno pasti i preko 30 mm kiše uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra u zoni najintenzivnijih plјuskova.

U nedelјu (25.06.) nema uslova za nepogode – smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, a kratkotrajna kiša ili plјusak biće mogući još ponegde na istoku i jugoistoku Srbije, kao i u brdsko-planinskim predelima. U ponedelјak (26.06.) u svim krajevima Srbije pretežno sunčano.

KOMENTARIŠI