Kako anonimno pregledati WhatsApp status

Kako anonimno pregledati WhatsApp status

Foto: Pixabay / Arrivera

Slično Instagramu i drugim društvenim mrežama, WhatsApp vam omogućava pregled “statusa” kontakata koji su memorisani u kontakt listi vašeg telefona. Kreator može da vidi ko je pogledao status. Ali, postoje trikovi kako da ostanete anonimni kada gledate status svojih kontakata.

U Statusu možete deliti end-to-end kriptovani tekst, fotografije, video snimke i GIF-ove koji nestaju nakon 24 sata. Da biste slali i primali ažuriranja statusa od svojih kontakata, vi i vaši kontakti morate međusobno da delite telefonske brojeve – ovako WhatsApp opisuje funkcionisanje funkcije “Status”, koju je Messenger uveo pre nekoliko godina, kao i druge mreže (npr. Instagram ili Facebook).

Ponekada, međutim, neko nema samo dobre prijatelje, već i bivše devojke, bivše najbolje prijatelje ili druge kontakte u adresaru. Ako nijedan nisu izbrisali, veliko je iskušenje s vremena na vreme videti šta rade stari prijatelji i poznanici.

To ne mora biti problem ni za jednu stranu, ali neki bi radije ostali anonimni i ne žele da se vidi kako pregledaju nečiji status. Budući da uz normalna podešavanja kreator statusa može da vidi ko je gledao deljene medije, za to je potreban mali trik.

Četiri načina za anonimni pregled WhatsApp statusa

Postoji nekoliko načina da ostanete anonimni kada gledate WhatsApp status. Najjednostavnije rešenje verovatno je deaktiviranje potvrde čitanja – na taj način kreator statusa više ne može da vidi da li ste pregledali deljeni medij. Nedostatak ovog metoda je, međutim, što više ne možete da vidite ko gleda vaš sopstveni status i više ne možete da vidite uz plave kvačice u četovima da li je poruka već pročitana.

Alternativno, takođe možete da vidite status kontakata u veb pregledaču. Da biste to učinili, otvorite ga u anonimnom načinu rada, idite na WhatsApp Web i otvorite pregled statusa. Ako se nalazite van mreže, status možete da vidite anonimno, ali samo je tekst jasno vidljiv, slika ostaje mutna.

Puno komplikovanije, ali i moguće, je da prebacite telefon u način rada u avionu, pogledate status, izbrišete WhatsApp aplikaciju, zatim se vratite na internet i zatim ponovno instalirate aplikaciju.

Informativni portal Chip.de ima manje razrađen savet: ako otvorite funkciju “WhatsApp\Media\.Statuses.” u file exploreru na uređaju pretraživanja, takođe možete videti status kontakata – izvan aplikacije i to anonimno. Prema pisanju Chip.de, svaki status se automatski skladišti na uređaj.

Zato, ako imate volje i vremena za jednu od ovih opcija, možete ostati anonimni prilikom pregledanja nečijeg WhatsApp statusa.

KOMENTARIŠI