Kako da napravite odlične fotografije na putovanju

Kako da napravite odlične fotografije na putovanju

Gospa od Škrpjela, Bokokotorski zaliv, Foto: Urban City, B.P. // arhiva

Spakovali ste kofere, osmislili savršen plan putovanja i obilazaka i napunili baterije fotoaparata? Spremni ste za odmor i – hvatanje najboljih trenutaka okom kamere. Nemojte da vas brine hoćete li uspeti da sačuvate sjajne uspomene tokom putovanja.

Ne morate da budete profesionalni fotograf da biste usnimili vrhunske fotografije svoje porodice na putovanju. Potrebno je samo da znate nekoliko korisnih i praktičnih fotografskih trikova kao što je, primera radi, biranje doba dana za slikanje.

Uz naše savete napravićete odlične slike koje možete s ponosom “okačiti”  na društvene mreže. Naravno, trajanje sećanja osigurajte tako što ćete poručiti izradu fotografija na internetu ili u najbližoj foto-radnji.  Slike na foto-papiru uvek možete poređati u albumu i tako sačuvati dragocene uspomene sa putovanja za sva vremena.

Istražite mesto na koje putujete

Odlične fotografije s putovanja ne nastaju slučajno i „u trenutku“. Zapravo, da biste napravili vrhunske slike potrebno je da se pripremite mnogo ranije nego što stignete na svoje odredište. Sve počinje jednim dobrim istraživanjem lokacije koju želite da posetite.

Provedite neko vreme za računarom tražeći informacije o tome šta je to što željenu destinaciju čini tako posebnom. Otkrijte gde se nalaze zanimljive znamenitosti, prirodne lepote, te lokalne pijace, kao i kada je najbolje vreme da posetite određeno mesto posetite. Koristite internet i putopise da biste saznali što više o konkretnoj oblasti. Tako ćete biti “dodatno spremni” da fotoaparatom uhvatite zadivljujuću lepotu mesta. Ujedno, nećete doći u situaciju da se vratite kući razočarani, jer ste propustili neku važnu znamenitost.

Foto: Urban City / B.P.

Koje je najbolje doba dana za fotografisanje?

Ako pitate profesionalce, osvetljenje je pola dobre fotografije. Zapravo, svetlo može ili da napravi ili da pokvari vaše slike, zbog toga je osnovno da naučite koje doba dana je nabolje za fotografisanje. Kada znate kako da radite sa svetlom koje imate, imate bazu za zapanjujuće slike.

Profesionalni fotografi naročito vole da fotografišu u “zlatni sat”. Meka zlatna svetlost je zagarantovana sat neposredno posle izlaska sunca i neposredno pre zalaska sunca, kada je sunce nisko na horizontu. Smatra se da je gotovo nemoguće snimiti lošu fotografiju sa eksplozijom boja na nebu u ovo doba. Takođe, nema  ni oštrih senki od sunca iznad glave koje mogu da pokvare sliku.

Ukoliko je to moguće, isplanirajte na putovanju rana buđenja za jutarnji zlatni sat, kada su ulice prazne i kada imate grad samo za sebe. Optimalno vreme možete pronaći i uz pomoć aplikacije “Golden hour”.

Iskoristite i plavi sat

Nakon zlatnog sata sledi tzv. plavi sat, koji je podjednako zanimljivo i lepo doba za fotografisanje. To je period sumraka ili sama zora – kada sunčeva svetlost poprima pretežno plavu nijansu i stvara jedinstvene uslove osvetljenja.

Naravno, kada putujete, sasvim je izvesno da ćete mnoge važne znamenitosti obilaziti tokom dana, dakle mimo plavog i zlatnog sata. Sigurno je da ćete želeti da fotografišete razne lokacije, pa za bolje rezultate pokušajte da snimate sa sa suncem sa strane ili iza objekta. Ako je dan oblačan dan, sačekajte da se oblaci raziđu kako bi raspršili svetlost. Uvek se možete igrati sa senkama i pokazati svoju kreativnost – fotografisanje objekta u senci je odlična opcija, naročito ako imate dosledno osvetljenje scene.

Šta bi trebalo da bude na fotografiji?

Kada imate pravo svetlo, sledeći korak je da se pobrinete za kompoziciju fotografije. Mislite o slici kao o priči koju želite da ispričate. Od velike koristi vam može biti “pravilo trećina”. Naime, potrebno je da zamislite da je vaša fotografija podeljena sa tri horizontalne i vertikalne linije. Ako postavite subjekt na jednu od ove tri “granice”, on će prirodno privući poglede i pažnju.

Uz pomoć pravila trećine moći ćete da kreirate uravnoteženije kompozicije, jer je cilj da se važni elementi fotografije smeste u svaki od ova tri horizontalna, odnosno vertikalna “prozora”. Primera radi, možete postaviti osobu da stoji duž leve linije, a ne direktno u centru. Takođe, držite horizont na donjoj trećini, umesto da delite sliku na pola. Naravno, nemojte zaboraviti da horizont držite ravno.

Komponovanje pomoću pravila trećina radi se lako ukoliko uključite funkciju „mreže“ na vašoj kameri. Mreža pravila trećina će se prikazati na LCD ekranu fotoaparata, tako da vam preostaje samo da odlučite koje su vam ključne tačke interesovanja na fotografiji i gde da ih namerno na mreži postavite.

Kako da učinite fotografije zanimljivijim?

Premda porodični portret ispred Ajfelovog tornja u Parizu ima svojih draži, ne želite da sve vaše fotografije s putovanja budu obične i “namontirane”. Ukoliko biste da napravite zanimljivije fotografije, onda sasvim izvesno treba da unesete “pokret” u slike. Fotografišite decu kako skaču na plaži, suprugu dok šeta Dubrovnikom ili kako se penje na Akropolj.

Umesto da jednostavno stojite i smejete se u fotoaparat, pokušajte da usnimite fotografije pravog života – onako kako se odvija. Ove autentične slike jednog dana će biti dobar podsetnik koliko je trenutak bio lep. Poslužite se malim trikom – šapnite nešto lepo partneru na uho ili zagolicajte decu i stvorite spontane, stvarne momente koje fotoaparat voli.

Takođe, razmislite i o bojama – kada razumete kako boje funkcionišu zajedno, moći ćete da podignete fotografiju na viši nivo. Boja odeće može da upotpuni određene scene ili da pomogne da se subjekti na slici istaknu u odnosu na okruženje.

Ispričajte priču svojim fotografijama

Fotografija nam pruža mogućnost da uhvatimo i zamrznemo jedinstveni trenutak u vremenu. Neverovatne slike sa putovanja vrede hiljadu reči i uz to pričaju uzbudljivu priču.

Da biste pronašli zanimljivu priču za fotografisanje, sve što treba jeste da budete svesni trenutka i da dozvolite da se događaji odvijaju oko vas. Na ovaj način možete uhvatiti sjajne spontane momente. Razmislite o snimanju više slika različitih elemenata kako biste dočarali kakav utisak je mesto ostavilo na vas u stvarnom životu. Pokušajte da u ovaj “serijal” slika uključite razne detalje, ljude i pejzaže. Jednostavno, zamislite svaku sliku kao deo velike slagalice koja čini određenu emociju.

Na kraju, kada izradite fotografije i poređate ih u foto-albumu dobićete putopis u slikama i pravu priču vrednu sećanja.

KOMENTARIŠI