Kako da ostanete u dobroj formi tokom zime?

Kako da ostanete u dobroj formi tokom zime?

Svake godine već u novembru krenemo da razmišljamo o tome kako da odolimo raskošnim slavskim i prazničnim trpezama, sušenom mesu i preukusnim tortama. Zima utiče na naš apetiti, a hladno vreme nam povećava želju za kaloričnom hranom. Velikom broju ljudi je u zimskom periodu teško da održe postojanu kilažu, a i dijete idu znatno sporije.

Međutim, održavanje postojane kilaže, pa čak brzo i sigurno mršavljenje je moguće uz praćenje nekoliko korisnih saveta. U nastavku teksta pročitajte na koji način da ostanete u dobroj formi, budete siti, a ujedno ugodite sebi i ne odričete se hrane koju volite.

#1 Prejedanje je naš najveći neprijatelj

Praznični dani obično su praćeni obilnim obrocima, a na stolu se nalaze raznorazne ukusne namirnice i poslastice i često je teško odoleti nekima od njih. Pored toga, kalorična praznična hrana jede se danima posle proslave, te kada svedete računicu shvatate da je veliki broj zimskih dana ispunjen nezdravom hranom.

Tačno je da su naše kalorijske potrebe povećane zimi i da se telo greje unošenjem hrane, ali to ne znači da se treba prejedati. Velike količine hrane, kao i kombinacija različitih namirnica može izazvati stomačne tegobe i voditi ka povećanju kilograma.

Naš savet je da ako već ne možete da odolite hrani koju ugledate, uzmete po nekoliko zalogaja predjela, jela i dezerta ili se jednostavno odlučite za omiljenu dominantnu namirnicu, a druge izbegnete. Na ovaj način vaše telo neće biti pretrpano lošim mastima i prostim ugljenim hidratima i svarićete hranu bez poteškoća.

Pored toga, zimi ćemo češće nego leti posegnuti za nezdravim slatkišima i grickalicama (kao što leti jedemo sladoled), pa je predlog da tu nezdravu naviku zamenite užinom koja uključuje voće i ukusne orašaste plodove. Još jedan savet je da ne bežite od proizvoda za mršavljenje, koji su bazirani na biljnim sastojcima i pozitivno utiču na čitav organizam.

#2 Izbegavajte velike količine alkohola

Verovali ili ne, alkohol takođe sadrži kalorije. Osnovna razlika između alkohola i hrane je ta što vas hrana čini sitim, dok konzumiranjem alkohola ulazite u alkoholosano stanje, a potreba za hranom se povećava.

Kada alkohol dospe u naš organizam, on kreće da ga vari i da troši kalorije unesene na taj način, a zaustavlja varenje hrane u želucu. Dakle, unosom alkohola, posebno čestim unosom, varenje se usporava, a samim tim i metabolizam, što svakako ima dugoročne posledice.

Pored toga, svima su poznate loše karakteristike alkohola i posledice koje ima kratkoročno i dugotrajno konzumiranje alkoholnih napitaka.

#3 Fizička aktivnost – ne zaboravite da vežbate zimi

Tokom zimskih meseci glavna stvar koju želimo jeste da se utoplimo i odmaramo u zatvorenom prostoru, a sumorno vreme, smena vetra, snega i niskih temperatura svakako ne idu u prilog.

Stoga vam predlažemo da sa fizičkim aktivnostima u teretani krenete kada je još sunčano i održite kontinuitet tokom zimskih meseci. Motivacija će vam tada biti veća, te ćete lakše steći naviku vežbanja.

Ukoliko ipak niste fan teretana ili grupnih treninga, sve što vam je potrebno da budete fizički aktivni je motivacija i jedna podloga za vežbanje. Krenite sa 15 minuta vežbi dnevno, a radite ih u svojoj sobi, uz uživanje u omiljenoj muzici. Vežbanje će vam pomoći da sagorite kalorije i poboljšati vam raspoloženje.

#4 Šta je sa dijetama tokom zime?

Odmah ćemo naglasiti da je dijeta moguća i u toku zimskog perioda, ali da vam je potreba ogromna snaga volje da izbegnete sva ta raskošna jela na trpezi i ostanete fizički aktivni.

Ono što je interesantno jeste da fizička aktivnost podiže nivo hormona sreće, te ćete vežbanjem dobiti dovoljno energije da tokom zimskih meseci ostanete raspoloženi i suzdržite se od namirnica koje inače imaju zadatak da povećaju nivo serotonina.

Još jedna bitna stavka je da i tokom zime ne zaboravite na unos vitamina i minerala, jer nam u tom periodu prehlada i gripa oni posebno znače. Najbolji izvor vitamina i minerala se krije upravo u zdravoj hrani – svežem voću i povrću, žitaricama i sl.

#5 Ispunite slobodno vreme aktivnostima koje vas opuštaju

Dobro raspoloženje je još jedan od preporučljivih načina da ostanete u dobroj formi redukujući stres i nervozu, a kao što smo već pomenuli, tokom zimskih meseci ono nekada nedostaje. Stoga vam predlažemo da ne zaboravite na druženje sa prijateljima i uživanje u omiljenim aktivnostima – gledanju filmova, čitanju knjiga, uživanju u zimskim sportovima, vikend putovanjima i sl.

Nije teško ostati i postati fit kada za to postoji volja i kada ste dosledni svojim odlukama. Zato uzmite stvar u svoje ruke, promenite navike nabolje i ne dozvolite da par hladnih meseci poremeti vaše planove!

KOMENTARIŠI