Kako da osvežite svoju kosu za prolećnu sezonu

Kako da osvežite svoju kosu za prolećnu sezonu

Foto: Pexels / Tim Mossholder

Kako vreme postaje toplije i dani duži, vreme je da se rešimo zimskog osećaja i osvežimo rutinu nege kose. Zimske vremenske prilike mogu biti surove prema vašoj kosi, ostavljajući je suvom, oštećenom i bez sjaja.

Ali ne brinite, uz nekoliko jednostavnih saveta i trikova, možete se osloboditi tih zimskih problema sa kosom i dočekati proleće svežeg izgleda. 

U ovom blogu, podelićemo nekoliko osvežavajućih saveta za negu kose za proleće kako biste oživeli svoju kosu i učinili je najboljom za novu sezonu. Dakle, hajde da krenemo!

5 saveta za negu kose tokom proleća

Naših pet saveta pomoći će vam da svojoj zahtevnoj kosi vratite nekadašnji sjaj, da nahranite teme i smanjite sezonski gubitak kose.

Pranje kose: kvalitet pre kvantiteta

Zlatno pravilo je da smanjite količinu šampona koji koristite po pranju i da ne perete kosu prečesto. Dovoljno je da je operete dva do tri puta nedeljno jer često pranje kose može dovesti do oštećenja prirodne zaštitne barijere i izazvati prekomerni stres na koži glave i kosi. 

Masne tipove kose možete prati češće, ali imajte na umu da koristite blagi šampon kao što je Kerastase šampon kada to radite. Više je nego dovoljno koristiti količinu šampona veličine oraha prilikom pranja kose. 

Takođe, izbegavajte upotrebu vruće vode jer će dehidrirati kožu glave. Umesto toga, birajte mlaku vodu.

Ekstra doza nege nakon stresa i napora zime

Zima nije idealno doba za našu kosu. Nošenje vunenih kapica često može izazvati lomljenje kose, dok suv unutrašnji vazduh dovodi do dehidratacije. Pružite svojoj kosi ljubav i negu koju zaslužuje koristeći maske za kosu i ulja koja joj vraćaju prirodni sjaj.

Idealni proizvodi, kao što su Kerastase maska za kosu i Kerastase ulje za kosu, sadrže sastojke za intenzivnu negu koji pružaju vašoj kosi dubinski tretman. 

Ova vrsta nege obnavlja vitalnost kose, čini je mekšom i sjajnijom, pružajući joj sve potrebne hranljive sastojke.

Osvežite frizuru i skratite krajeve

Osvežavanje vaše kose za proleće podrazumeva da osvežite frizuru i skratite krajeve. Ovo je posebno važno ako već neko vreme niste bili kod frizera, jer ispucali vrhovi mogu učiniti da vam kosa izgleda beživotno i dosadno. Skraćivanje će vam pomoći da uklonite oštećene krajeve i da vaša kosa izgleda zdravije.

Kada je reč o šišanju, razmislite o tome da isprobate novi stil ili dužinu kako biste dali vašoj kosi svež, moderniji izgled. Ako niste sigurni koji stil bi vam najbolje pristajao, pitajte vašeg frizera za preporuke na osnovu oblika vašeg lica i tipa kose.

Isto tako je važno održavati zdravlje kose redovnim šišanjem. Skraćivanje svakih šest do osam nedelja može pomoći u sprečavanju stvaranja ispucalih krajeva i očuvanju sjaja vaše kose.

Isprobajte novu frizuru za zaštitu kose

Proleće je idealno vreme za isprobavanje novih frizura, a ako razmišljate o osvežavanju rutine nege kose, razmislite o tome da isprobate novu zaštitnu frizuru. Frizure za zaštitu kose su odličan način da pružite kosi pauzu od stilizovanja i zaštitite je od oštećenja.

Jedna popularna frizura za zaštitu su pletenice. Pletenice se mogu stilizovati na mnogo različitih načina. One ne samo da izgledaju elegantno i moderno, već mogu pomoći i da zaštitite kosu od lomljenja i oštećenja koja nastaju usled stilizovanja toplotom ili uticaja spoljnih faktora.

Druga zaštitna frizura koju možete isprobati je visoki rep ili punđa. Ovaj stil je savršen za dane kada nemate vremena da stilizujete kosu, ali želite da izgledate uredno. Zapamtite, kada isprobavate novu frizuru za zaštitu, važno je da izbegavate prezategnute ili preteške frizure kako biste se zaštitili od gubitka kose.

Uložite dodatan napor za negu kose tokom proleća

Pored korišćenja visokokvalitetnih proizvoda za negu kose, postoje i drugi koraci koje možete preduzeti kako biste posebno vodili računa o svojoj kosi. Na primer, izbegavajte često korišćenje vrućih alata za stilizovanje poput pegli za kosu i figara, jer mogu oštetiti kosu i izazvati ispucale krajeve. Umesto toga, pokušajte prirodno da je osušite ili koristite difuzor na vašem fenu za kosu.

Takođe je važno zaštititi kosu od štetnih sunčevih zraka, koje mogu dovesti do oštećenja i suvoću. Razmislite o nošenju šešira ili marame kada ste napolju i koristite leave-in regenerator ili ulje za kosu sa zaštitinim faktorom za dodatnu zaštitu.

Na kraju, pobrinite se da unosite dovoljno nutrijenata kako biste podržali zdrav rast kose. Konzumiranje uravnotežene ishrane bogate vitaminima i mineralima može pomoći da vaša kosa izgleda najbolje moguće.

Vodeći posebno računa o svojoj kosi i koristeći visokokvalitetne proizvode za negu kose, možete pomoći da vaša kosa ostane zdrava i sjajna tokom proleća, ali i kasnije.

KOMENTARIŠI