Kako da prepoznate lažnu aplikaciju?

Kako da prepoznate lažnu aplikaciju?

Na pametnim telefonima držimo dosta važnih i potencijalno osetljivih podataka. Vrebaju ih hakeri koji u Google Play i App Store podvaljuju lažne aplikacije. Evo saveta kako možete da ih prepoznate i zaštitite se

Na pametnim telefonima držimo dosta važnih i potencijalno osetljivih podataka. Vrebaju ih hakeri koji u Google Play i App Store podvaljuju lažne aplikacije. Evo saveta kako možete da ih prepoznate i zaštitite se.

Držite se proverenih “prodavnica” aplikacija

Ovo je osnovna mera opreza. Nabavkom aplikacija izvan službenih i proverenih kanala izlažete se drastično većem riziku, pa bi s aplikacijom mogli da pokupite virus ili neki zlonamerni softver. App Store, Google Play i drugi možda nisu savršeni, ali se bar trude da provere aplikacije pre nego što ih puste u opticaj, piše TPortal.

Čitajte recenzije aplikacija

Pre nego što preuzmete aplikaciju svakako pročitajte šta su drugi rekli o njoj. Nemojte da se zadržavate na nekoliko prvih, već prokopajte i malo dublje za svaki slučaj.

Hakeri, naime, znaju da angažuju ljude koji će da pišu hvalospeve njihovim malwareom zaraženim softverskim podacima. Pripazite pritom i na slične nazive, kao i na to da li je aplikacija zaista, ono za šta se predstavlja.

Čitajte opise aplikacija

Polupismen i loše napisan prateći tekst može da bude znak upozorenja da sa aplikacijom koju opisuje nešto ne štima. Isto važi i ako je opis vrlo oskudan – hakeri ne troše puno vremena na to.

Proverite razvojne programere

Ne samo što treba da budete sumnjičavi prema nazivu, već svakako obratite pažnju i na to ko je izdao aplikaciju. Ako se zove Messenger ne znači nužno da je reč Facebook-ovom Messengeru. Hakeri računaju kako nećete da budete dovoljno mudri i oprezni da biste proverili koji su razvojni programeri izdali aplikaciju. Dokažite im suprotno.

Proverite web odredište razvojnog programera

Našli ste aplikaciju koja vam se sviđa, ali ne znate ništa o autorima? Web je vaš prijatelj! Potražite ih i saznajte više o njima. Imaju li službenu web stranicu? Da li je ta stranica zaštićena enkripcijom (adresa počinje s https://)? Imaju li stranicu na Wikipediji? Jesu li im dali recenziju u nekom većem mediju? Ako je odgovor negativan na sva navedena pitanja, postanite sumnjičavi.

Da li su snimci ekrana nekvalitetni?

Slično kao i kod opisa aplikacija – ako su snimci ekrana, kojima je aplikacija ilustrovana, lošijeg kvaliteta, veće su šanse da imate posla s lažnjakom. Hakerima je lakše da ukradu tuđe screenshotove nego da prave svoje.

Koliko je puta aplikacija preuzeta?

Proverite koliko je puta aplikacija preuzeta. Reč je o gruboj proceni, ali daće vam kakvu-takvu sliku o tome da li imate posla sa autentičnim softverom ili ne. Što je broj veći, to bolje. Međutim, to funkcioniše samo na Google Play-u, zato što Apple ne objavljuje takve podatke na App Store-u.

KOMENTARIŠI