Kako do elektronskog računa za struju

Kako do elektronskog računa za struju

Foto: Pixabay // ilustracija

EPS nastavlja digitalizaciju usluga. Posle aktiviranja portala “Uvid u račun” gde građani mogu da elektronski plate račun i prate protrošnju struje, sada pozivaju građane da se opredele za papirni ili elektronski račun.

Direktora EPS-a Dušan Živković ističe da trenutno štampa oko 3,2 miliona računa za struju i da je cilj da se oni zamene digitalnim.

Skupština Elektroprivrede Srbije na predlog nadzornog odbora prihvatila je predlog da se domaćinstva i mali kupci, kao što su one male radnje, opredele za zamenu papirnog računa elektronskim.

EPS nastavlja unapređenje svojih digitalnih usluga s ciljem da omogući uvid u račune i da papirni račun bude zamenjen digitalnim.

Kako do digitalnog računa

Trenutno se štampa oko 3,2 miliona računa za struju. Oko milion i po izmiruje se u bankama, dok oko 270.000 potrošača koristi portal “Uvid u račun”.

Dušan Živković je gostujući u Dnevniku objasnio da taj proces podrazumeva da preko portala “Uvid u račun”, podnošenjem zahteva na šalteru građani i ostavljanjem mejl adrese u narednom periodu mogu  na tu adresu dobiti elektronski račun i platiti ga na neki od izabranih načina.

To ne znači da sada svi moraju sada da se registruju na portalu.

“To nije neophodno, ali je najvažnije da će sebi pružiti dve usluge. Jedna je, taj put će se skratiti, nastaviće da idu putem digitalizacije i zajedno sa nama da učestvuju u tom procesu. Za to nema rokova, mi taj proces želimo da pokrenemo i da nastavimo dalje”, ističe Živković.

Trošak koji EPS ima za štampanje računa biće umanjen na računu svakog potrošača za 50 dinara.

“Želimo da potrošači koji imaju ekološku svest, koji žele zajedno sa nama da participiraju i u zaštiti životne sredine, eliminišu štampanje računa i da im damo priliku da zajedno sa nama idu tim procesom dalje”, ukazuje direktor EPS-a.

KOMENTARIŠI