Više gradova u Srbiji odustalo od vatrometa zbog zaštite životinja, a u...

Više gradova u Srbiji odustalo od vatrometa zbog zaštite životinja, a u Požarevcu?

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Ove godine neće biti organizovanog novogodišnjeg vatrometa u Beogradu, a novac koji je bio namenjen za to biće uplaćen društvima za zaštitu životinja. Pored Beograda, Niš i Novi Sad takođe su odustali od vatrometa.

Prestonica će se priključiti inicijativi koju su pokrenule organizacije za zaštitu životinja, najavio je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

“Smatram da je ova inicijativa dobra i zato je Grad Beograd odlučio da se priključi gradovima u Srbiji, poput Niša i Novog Sada, koji su to već učinili. Novac koji je obezbeđen za novogodišnji vatromet uplatićemo organizacijama i društvima za zaštitu životinja. Svestan sam koliko u tom trenutku vatromet stvara veliku buku i koliko to uznemirava i plaši životinje. Svi koji imaju kućne ljubimce znaju koliko oni to teško preživljavaju. Ovo je dobar potez i u simboličnom smislu i zato se pridružujemo inicijativi da se uplati novac društvima za zaštitu životinja”, rekao je Aleksandar Šapić.

Šapić je istakao da su novogodišnji i božićni praznici dovoljni  za dobro raspoloženje, kao i da je to dobar trenutak da pokažemo solidarnost i empatiju prema životinjama.

Turistička organizacija Grada Požarevca je u aprilu ove godine zaključila ugovor sa firmom GRF MBM u iznosu od 2,6 miliona dinara sa PDV-om za usluge izvođenja vatrometa za nekoliko prilika tokom godine, pa i Novu godinu.

Prema specifikaciji iz tabele ispod, vatromet za doček Nove godine treba da se ispaljuje sa dve lokacije u Požarevcu.

Foto: PJN / tehnička specifikacija javne nabavke

U svetu već neko vreme postoji alternativa standardnom vatrometu, a to je tzv. tihi vatromet.

Bešumni vatromet ne šteti životinjama, starijim i osetljivim osobama, kao i deci sa autizmom, zato što nema pucnjave koja ih plaši, već isti obasjava nebo u potpunoj tišini.

Ovakva, nova vrsta vatrometa izgleda kao roj bezbroj svitaca, a eksplozija boja odvija se u potpunoj tišini.

KOMENTARIŠI